Rólunk

A Szófiai Magyar Kulturális Intézet Bulgária egyik legidősebb külföldi kulturális intézete, alapítása a II. világháború után, 1948-ban történt. Szófia belvárosában helyezkedik el az épület, amely otthont ad és székhelye az intézetnek. A jelenleg az Akszakov utca 16-os szám alatt található épület – a lakók tudomása szerint – az I. világháború után, 1922 körül épült. Első magyarként Gál Gyula, a GANZ Művek képviselője vásárolt ekkor itt lakást.
1944-ig a ház egyik emeletén működött – klubjával, konyhájával – az 1898-ban alapított Bulgáriai Magyarok Társasága, amely az 1923-ban Fehér Géza által alapított Petőfi Magyar Munkás Kultúrkörnek is helyet adott. Az 1944. évi angolszász bombázás során a déli épületszárny két emeletét találat érte. 1945-ben újjáépítették a romos részeket, s a két szárny találkozásánál egy új emeletet is felhúztak.
Az 1948. febr. 11-én megkötött államközi szerződés az épület alsó szintjét magyar tulajdonná nyilvánította. 1972-ben a bolgár állam a házat műemléki védettség alá helyezte.
Kultúránk szófiai otthonául azonban évtizedeken át nem ez az épületrész szolgált, hanem a közeli főútvonalon (mai Car Oszvoboditel sugárút) lévő Magyar Intézet, amely ingatlanjogi státusának rendezésére a szocializmus idején nem került sor, s amelyet a rendszerváltozás utáni bolgár restitúciós törvény értelmében 1995-ben el kellett hagyni.A végső székhely kialakításáig, az 1995-1998-as időszakban intézetünk ideiglenesen Szófia Lozenec kerületében, a Velcsova Zavera utcában működött.
A központi fekvésű, Akszakov és 6-ti szeptemvri utcák sarkán található ingatlan korábban a Magyar Kereskedelmi Kirendeltségnek, majd 1978-tól csaknem két évtizedig a Videoton kereskedelmi képviseletének adott otthon. Kisebb átalakítások után a Szófiai Magyar Intézet 1998 december óta fogadja itt látogatóit, ahol összesen 419,1 m² területen felújított, jól felszerelt, modern technológiával ellátott termek állnak az érdeklődők rendelkezésére. 

null