Rókáné mézes-mákos kalácsa

Rókáné mézes-mákos kalácsa - Erdővidéki receptek, gyermekeknek

Rókáné mézes-mákos kalácsa - Erdővidéki receptek, gyermekeknek

Tisztelt Olvasó!

Válogatásunk a Benedek Elek Emlékév keretében egy mese-gasztronómiai kalandozás Erdővidéken, Benedek Elek műveiből mesés receptek, és receptes mesék.

Az ötletgazda Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke, akinek ezúton is köszönjük, hogy ebben az ügyben sem „alkudott”.

Sokban inspirált Borbás Marcsi tavalyi erdővidéki műsorára való készülődés, amelyet szintén Benedek Elek mesékkel színesítettek. A tartalmi előkészítésért köszönettel tartozunk Pásztor Csillának és Gliga Mártának, valamint az Erdővidék Múzeumból Hoffmann Editnek.

Az illusztrációk Nyeste Julianna, Pusztai Fruzsina, és Székely Nadin munkái. A három lelkes alkotón kívül köszönjük az idén esősre sikeredett Minimum Partynak és vezetőjének, Lőrincz Ildikónak, hogy a tábor keretén belül ilyen alkotómunkára is sor kerülhetett, valamint Chilf Máriának, a Magyar Képzőművészeti Egyetem osztályvezető tanárának. A kiadványt tervezte és kivitelezte Szebeni-Szabó Róbert.

Szeretnénk, ha „Sárika uzsonnája” tovább éltetné ezt a mára lassan feledésbe merülő társasági eseményt. Jó olvasást, sütés-főzést és kedves vendégeket kívánunk!

Nagyi répatortája

Másfél bögre lisztet, egy teáskanál sót, két teáskanál fahéjat és a sütőport összekeverjük. A négy tojást, egy bögre olajat, másfél bögre cukrot és két csomag vaníliás cukrot is jól összevegyítjük. Ezután a lisztes és a tojásos keveréket fakanállal egybekeverjük. Végül a masszába belekeverjük a 15 deka diót és fél kiló reszelt répát. Az egészet kivajazott, morzsával kiszórt tortaformába öntjük, majd 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 50 percig sütjük.