Czetz rajzpályázat díjazás és kiállítás megnyitó

null

Czetz János születésének 200. évfordulója alkalmából emlékévet hirdetett Kovászna Megye Tanácsa, partnerségben Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával, a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Sepsiszentgyörgyi kirendeltségével, a Kovászna Megyei Művelődési Központtal és a Gidófalva Község Fejlődéséért Egyesülettel. Az 1848–49-es szabadságharc legifjabb, 27 éves tábornoka, Czetz János Gidófalván született 1822. június 8-án. A székely-örmény származású katona életútja, helyt­állása ma is példaértékű.

Ennek az emlékévnek az első eseménye ez a különleges rajzkiállítás, melynek révén Czetz János stratégia-történeti és a magyarság megmaradásának értékeit tártuk az ifjúság és az érdeklődő nézőközönség elé.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy a Vadon Egyesülettel évek óta gyümölcsöző partneri kapcsolatban számos az ifjúság számára értékes programot hozott létre. Március elején azzal a felhívással fordultunk az I-IV, illetve V-VIII. osztályos diákokhoz, hogy képzeljenek el és rajzoljanak le egy epizódot Czetz János 1848–49-es forradalom és szabadságharc honvédtábornokának kalandos életéből. Czetz János kitűnő stratéga, Bem apó táborkari főnöke volt, emellett elismert térképész és földmérő. Felszólítására – „Fegyverbe a magyarság védelmére!” – 35.000 székely állt hadrendbe rövid időn belül. A szabadságharc után egyedülálló pályaíve Argentínáig repítette, ahol Juan Fernando Czetz néven ő lett az argentin hadsereg szervezője. Jeles hadimérnökként, a tudományok sok ágában jártasságot szerzett. Nemcsak a kardot forgatta jól, hanem a tollat is. Személyében a magyar hadnyelvtan és az első magyar katonai kézikönyv szerkesztőjét is tisztelhetjük.

Melyek azok a legfontosabb mozzanatok, amelyek kirajzolják Czetz János életpályáját?
Melyek azok a legfontosabb grafikai elemek, amelyek egy készülő rajzfilm elengedhetetlen kellékei? Ezt mind megtudta az, aki elolvasta a pályázati felhívást és a benne található Czetz kisokost. De azt is, hogy egy Thereziánumot végzett hadnagy hogyan érheti el a tábornoki fokozatot. Hogyan lesz Bem legfontosabb támasza? Hogyan kezd Argentínában új életet és hoz létre neves katonai akadémiát?

A gyermekek a rájuk jellemző sajátos szemlélet, az egyedi és utánozhatatlan színes fantázia (néha aktuálpolitikai kérdésekkel is vegyítve) és a pedagógusaik útmutatásával megismert 48-as történelmi tényekből egy kreatív egységet hoztak létre. Be kell vallanunk, hogy tehetségükkel, lelkesedésükkel, megfigyelőkészségükkel és humorukkal, nehéz döntés elé állították a képek kiértékelőit.

A zsűri tagjai: Szebeni Zsuzsanna – a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője, Szőcs Mária – a tanfelügyelőség művészetekért felelős munkatársa, Pál Wendel – animációs szakember, a pályázat technikai koordinátora, Ferenczy Boglárka – a Vadon Egyesület munkatársa, Krecht Regina –diák, Székely Mikó Kollégium.

Ki kell emelnünk, hogy az elemi tagozat diákjait kétszer olyan nagy számban sikerült megszólítani, mint a felsőbb tagozatosokat. A 165 beérkezett alkotás közül az I-IV. osztályosok: 109 míg az V-VIII. osztályosok 56 alkotást küldtek be.

A pályaművek 9 oktatási intézményből érkeztek, kaptunk rajzokat a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Gödri Ferenc Általános Iskola, a Váradi József Általános Iskola, a Speciális Általános Iskola, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum, a Református Kollégium, a Gyermekek Palotája, a Miklósvári Elemi Iskola és a Plugor Sándor Művészeti Líceumba járó diákoktól.

A meghirdetett két korcsoportban 16 gyermeket díjaztunk Sepsiszentgyörgy Főterén, 2022. március 15-én, 11 órától, mely alkalommal a legszebbnek vélt alkotásokat egy kültéri kiállításon is megtekinthették az érdeklődők. 

A kiállítást Vargha Fruzsina, alpolgármester asszony nyitotta meg.

A Szervezők részéről Magyarósi Imola a Vadon Egyesület elnöke, Demeter János Ügyvezető igazgató valamint Szebeni Zsuzsanna – a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője osztotta meg gondolatait.

Egy szélesebb körű válogatást is megtekinthettek az erre kíváncsiak, a Bod Péter Megyei Könyvtár, Gábor Áron termében.

Köszönjük elsősorban a pályázatban résztvevő gyermekeknek, hogy színvonalas alkotásaikkal lenyűgözték a képzőművészeti ismeretekkel bőven rendelkező zsűrit. Örvendünk, hogy Czetz János kalandos életpályája mindannyiuk fantáziáját megmozgatta és alkotásra sarkallta. Köszönjük továbbá a gyermekeket felkészítő pedagógusoknak, hogy elfogadták a felkérésünket, tehetségük kibontakoztatására ösztönözték a rájuk bízottakat és együtt indultunk el idén azon az úton melynek neve: Czetz 200.