A régizenéé a főszerep az Üveghang Akadémia 4. alkalmán

Hangszerek

Hangszerek

A régizenéé a főszerep az Üveghang Akadémia 4. alkalmán

Negyedik alkalmához érkezett a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Üveghang Akadémia nevű zeneelméleti, történeti és gyakorlati képzése, melyet idén hirdetett meg első alkalommal. Ezúttal a Codex Régizene Együttes lesz a vendégünk, akik a régizene rejtelmeibe kalauzolnak majd és hangszereket is ki lehet próbálni. A programra regisztrált hallgatók mellett szívesen látunk minden most bekapcsolódni vágyó zenekedvelőt is, május 11-én, 18 órai kezdettel a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban.

Az előadás címe: Mi az újdonság a régizenében?

Dióhéjban az együttesről: A Codex Régizene Együttes 1996 őszén alakult a Brassói Transilvania Tudományegyetem Zenetagozatának tanáraiból és diákjaiból. Célunk a barokk és reneszánsz zene korhű és életszerű előadása historikus hangszerek segítségével. Az utóbbi években főleg magyar, ezen belül erdélyi zenét játszottak leggyakrabban, a Kájoni-kódex, az Apponyi-kézirat, a Vietoris-kódex és a sepsiszentgyörgyi kottás kézirat repertoárjából, illetve Bocskor János, Pálóczi Horváth Ádám és Mártonffy István kéziratos feljegyzéseinek átdolgozásaiból. A sajátos előadói stílussal életre keltett 17-18.századi művek a jelen emberéhez szólnak, bejárva az érzelmek széles skáláját. Igyekszenek a dallamok értemét, érzelmi világát újra felfedezni, zenei tartalommal megtölteni és vonzó módon a közönség elé tárni.

Fellépéseik közül jelentősebbek: Csíkszeredai Régizene Fesztivál, Művészetek Völgye – Magyarország, Enescu Fesztivál – Bukarest, Bukaresti Régizene Fesztivál, Brassói Nemzetközi Kamarazene Fesztivál valamint több fellépés Olaszországban és Franciaországban.

Az együttes tagjai és az általuk megszólaltatott hangszerek:

· Filip Ignác (művészeti vezető) – furulyák, fuvolák

· Kovács László – fidula, barokk hegedű

· Adorján Csaba – fidula, braácsa, kontra

· Kovács Éva – rebek, barokk hegedű

· Lázár Zsombor – fidula, gordonka

· Szabó Éva – furulyák, fuvolák, ütőhangszerek

· Szőgyör Árpád – viola da gamba, nagybőgő, ének

Szervező: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy,

Partnerek: Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség, Codex Régizene Együttes

Mindenkit szeretettel várunk!