25 éves a Reménység Háza

Ebből az alkalomból Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa nemzeti zászlót ajándékozott a közösségnek. Az ügyvezető konzul úr megbízásásból a zászlót Szebeni Zsuzsa adta át, és méltatta az eseményt, amelyen a holland, svájci és német gyülekezetek is részt vettek.

"A Reménység Háza egy olyan ház, egy olyan magyar ház, ahol az egyházi tevékenységek mellett sok kulturális rendezvény, sok civil szervezet és sok magyar ember otthonra talál. Az otthon lényege, hogy védelmet biztosít: itt nem csak azokra a jó körülményekre gondolok, amelyek által például védelmet biztosítanak az időseknek, hanem inkább a védelem azon szimbolikus jelentésére, amely a magyar közösségünk megmaradását és kultúránk védelmét szolgálja. Ahhoz, hogy ilyen egyházi termeink, egyházi közösségi magyar házaink vannak, az is vezetett, hogy amikor tehettük, nem egy önálló, multifunkcionális, nem klerikális magyar ház létesítését támogattuk, hanem azt, hogy minden magyar egyháznak legyen saját közösségi háza. A Reménység Háza egy kiemelkedő magyar háza magyar közösségünknek.” – mondta el Kovács Attila.

Hozzátette: „Az ünnep kapcsán a Brassói Lapokban megjelent cikkből megjegyeztem a szímbiózis szót, ami két vagy több különböző faj egyedeinek, általában egymásra utalt szoros együttélése. A Reménység Háza a brassói szórvány magyarság egyházi és kulturális életének a példátlan szimbiózisa, de nem csak, mivel itt helyet kapott a potitikum, az oktatás, a brassói magyar közösség minden szinten.”