56 kép 56-ról dokumentumfotó kiállítás

Dátum:  január 20.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Brassó
Reménység Háza, Moldovei u. 2 sz.
null

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület valamint a Reménység Háza szervezésében a Magyar Kultúra Napja alkalmából első ízben láthatják az érdeklődők Brassóban, a Magyar Távirati Iroda (MTI) „56 kép 56-ról” című dokumentumfotó válogatását, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emblematikus képanyagából.

A fotók a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Corvin közön át, a Parlament és Kilián György laktanya érintésével az Úri utcai érseki palota után egészen a parlamentig, a Bem-szobortól a Sztálin-szobor maradványáig kalauzolják a tisztelgő utókort, a budapesti forradalmi események alakulása közepette. A pillanatképeken egyaránt találkozhatunk az október 23-i tüntetés, a Sztálin-szobor ledöntésének euforikus pillanataival, a parlament épülete előtt szavaló Sinkovits Imre színművész látványával, az események meghatározó személyiségeinek portréival – Nagy Imre, Maléter Pál, Mindszenty József –, de a tragédia, az áldozat és a halál is tetten érhető.

A tárlaton most megtekinthető képek: Tóth László, Samai Antónia, Erich Lessing, Mező Sándor, Fényes Tamás, Munk Tamás, Bojár Sándor, Horling Róbert, Jármai Béla, Müller Lajos, Hollós Tibor, Petrovits László, Bartal Ferenc, Fehérvári Ferenc, Elek Emil, Farkas Tamás és ismeretlen fotósok munkái.

A kiállítás mellé rövid hanganyag is készült Hangok 56-ról címmel, amit az MTVA Rádióarchívum prózai részleg munkatársainak köszönhetünk.

Bevezetőt mond: Szegedi László Tamás, a Reménység Háza lelkésze.

A kiállítást megnyitja: Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője.

 

A kiállítás megnyitójának időpontja: 2022. január 20. csütörtök, 17.00 óra

Helyszín: Reménység Háza, Moldovei u. 2 sz.

 

A résztvevőknek kötelezően be kell tartaniuk az aktuális járványügyi szabályokat!

(Érdeklődni lehet Házy Bakó Eszternél, a következő telefonszámon: 0740420638)