TÁJÉKOZTATÓ A RÓMAI COLLEGIUM HUNGARICUM ÖSZTÖNDÍJASAI SZÁMÁRA

Kedves Ösztöndíjas!
A római Collegium Hungaricum munkatársai tisztelettel köszöntik Önt. Tájékoztatónkkal szeretnénk megkönnyíteni római tartózkodását és olaszországi munkájának megkezdését.

A kinttartózkodás feltételei : az olasz határőrizeti szervek kifogásaival szemben csak akkor lehet védekezni, ha a beutazók papírjai rendben vannak. Jogtalan feltartóztatás esetén lehetőség szerint meg kell tudni a szolgálatban lévő hivatali személy nevét és beosztását, ellenkező esetben, utólag nem lehet érdembeli konzuli lépéseket tenni.

A római Magyar Konzulátus elérhetőségei:
Via Messina, 15
00198 Roma
Tel: +39-06.44249938
Fax: +39-06.44249908

A milánói Főkonzulátus elérhetőségei:
Via Fieno, 3
20121 Milano
Tel:+39- 02.726009
Fax:+39- 02.720905

Szállásfoglalás
Kérjük vendégeinket, hogy szállásfoglalásukat ösztöndíjukról szóló értesülésük után a lehető legrövidebb időn belül egyeztessék a RMA illetékes munkatársaival ( szallasok.rma@gmail.com ), aki e-mailben vagy faxon fogja visszaigazolni a foglalást.
A KKM 3/2017. (I.18.) számú utasításában foglaltaknak megfelelően, a Római Magyar Akadémián kizárólag a következő esetekben van módunk szállást biztosítani:

- Az RMA, illetve a külképviselet hivatalos, kulturális programjain részt vevő előadók, szereplők, a lebonyolításban részt vevő technikai személyzet;

- A KKM hivatali úton itt tartózkodó munkatársai;

- A KKM-mel szerződéses jogviszonyban álló ösztöndíjasok, kutatók.

A római Collegium Hungaricum az itt tartózkodás időszakában nem tud a vendégekautóknak parkolási lehetőséget biztosítani.

Az utazás : a római Collegium Hungaricum udvarán nincs lehetőség gépkocsik, motorok stb. tárolására, ezért nyomatékosan felhívjuk a kiutazók figyelmét, hogy csak akkor jöjjenek személygépkocsival, ha vállalják a római parkolás veszélyeit (kevés és drága a parkoló, a történelmi városrészbe pedig, ahol az Collegium is található, engedély nélkül behajtani tilos)!

Az elhelyezés
1) Ösztöndíjas lakások
A Palazzina épületében kétágyas szobák állnak az ösztöndíjasok rendelkezésére. A szobákhoz fürdőszoba és felszerelt konyha (hűtőgéppel, villanyrezsóval) tartozik. Ágyneműt és törülközőt a Collegium biztosít. Hajszárítót a recepción lehet igénybe venni.
A Collegium lakásait a Római Önkormányzat fűtésszabályozási rendelete alapján november 15. és március 15. között fűtjük, napi 10 órában, az időjárás függvényében. Ha a külső hőmérséklet 15 fok fölé emelkedik a fűtés automatikusan leáll.
A Palazzina alagsorában mosógépek állnak az ösztöndíjasok rendelkezésére, továbbá vasaló, vasalódeszka és takarítóeszközök minden emeleten találhatóak.
Mindenkit arra kérünk, hogy tartsa be a társas együttlét normáit, vigyázzon az épületre és a berendezési tárgyakra. A Palazzina és a Palazzo épületében a dohányzás tilos!

Takarítás
A szobákat hetente takarítják, az ágyneműt kéthetente, a konyharuhákat és a törölközőket hetente cserélik. A Collegium technikai munkatársai a takarítás előtti napon felhívják az ösztöndíjasok figyelmét arra, hogy másnap 9 órától bejönnek a szobába, hogy ott takarítsanak.
A Collegium szelektív hulladékgyűjtés folyik, erről a házirendben olvashatnak tájékoztatást. Kérjük kedves ösztöndíjasainkat, hogy működjenek együtt munkatársainkkal!!

A szobák elhagyása
Elutazás előtt a kulcsokat adják le a recepción, vagy a gondnokoknál. A szobákban előforduló technikai hibákat a recepció nyitvatartási idején a 20-as melléken jelezzék. Kérjük, hogy az elutazás napján 10.00 óráig szíveskedjenek a szobát elhagyni.

Művészeti ösztöndíjak kifizetése
Művészösztöndíjasaink megérkezésük napján, vagy másnap kaphatják meg ösztöndíjukat a gazdasági irodában munkaidőben.

Telefon, posta, pénzátutalás, fax, e-mail, internet, számítógép:
Telefon, fax
Minden lakásnak külön telefonszáma van. A hívásokat automata számláló rögzíti, a portán található telefonközpontban. A telefonbeszélgetéseit mindenki maga fizeti. Kérjük, hogy telefonszámláikat és szállásdíjukat a recepción rendezzék távozásuk előtt. A befizetéseket kizárólag készpénzben tudjuk elfogadni.
Mivel a Collegiumban csak egy faxgép van, ezt csak rendkívüli helyzetekben lehet használni.
Számítógép, Internet hozzáférés
Minden ösztöndíjas lakásban található 24 órás (az ösztöndíjasok számára ingyenes) WiFi ADSL szolgáltatás, amelyet időnként a szolgáltató korlátoz, így reklamációra nincs lehetőség. Nyomtatásra és fénymásolásra szintén térítés ellenében a főépület recepcióján van lehetőség, a nyitvatartási időben.
Posta, pénzátutalás
Az olasz posta túlterhelt. A Magyarországon feladott levelek nagyon lassan érnek ide (kb. 10 nap). Csomagot lehetőség szerint senkinek se adjanak fel Magyarországról, mert egyrészt nagyon lassan érkezik meg, másrészt napokig tart a kiváltási procedúra. Hasonló a helyzet a pénzfeladás esetében is. Az Európában elfogadott hitelkártyákról Olaszországban számtalan helyen lehet pénzt felvenni.

Recepció szolgálat
A recepció csak héköznap, 8.30-19.00-ig, tart nyitva. Igény esetén lehetőség van az értékek elhelyezésére a recepción elhelyezett páncélszekrényben.
Mindenkit arra kérünk, hogy a hátsó bejárati vaskapu zárására fokozottan ügyeljen. Szombaton és vasárnap a Collegium munkatársai telefonügyeletet tartanak, kérjük, kizárólag sürgősségi esetekben, hívják 00.39.349.6029275-ös ügyeleti telefonszámot.

Néhány jó tanács:

Engedélyek, ajánlólevelek
Azok az államközi ösztöndíjasok, akiknek a kutatási témája ezt indokolttá teszi (régészek, művészettörténészek), ingyenes belépőt kaphatnak az olasz állami múzeumokba. Ehhez szükséges egy olasz – de az sem baj, ha angol, német vagy francia – nyelvű önéletrajz, kutatási terv, publikációs lista, a Collegium ajánlólevele, két darab fénykép és egy jelentkezési lap, melyet mindenkinek egyénileg kell aláíratnia a Római Régészeti, Történeti és Művészettörténeti Intézetek Nemzetközi Uniójának mindenkori elnökével, majd beadni az olasz Kulturális Javak Minisztériumába (Ministero per i Beni e le Attività Culturali; Ufficio Tessere: Dott. Tranquilli; Via San Michele, 6). A fogadóórákról és az említett intézmények megközelítési lehetőségeiről a Collegium Titkárságán tudnak felvilágosítást nyújtani.
Olaszországban a legtöbb kutatóhelyen ajánlólevelet kérnek. (Az intenzív munkához szokott ösztöndíjasnak nagyfokú türelemre lesz szüksége, mivel a rövid nyitvatartás, a korlátozott anyagkiadás lassítja a munkát.) A Collegium ajánlólevelét mindenhol elfogadják, ezt a Titkárságon mindenki megkaphatja, ha megadja az intézmény pontos nevét és a kutatás témájának olasz címét. Az olasz hivatalok és kutatóhelyek nyitvatartásáról tanácsos a Collegium Titkárságán érdeklődni. Számos múzeumban elfogadnak újságírói igazolványt, ICOM és ICOMOS kártyát, az állami és önkormányzati múzeumokba, valamint a Vatikáni Múzeumokba ezekkel a belépés ingyenes vagy kedvezményes. (info: www.rome-museum.com)
A Galleria Borghesebe és a firenzei Uffizi Képtárba csak előzetes bejelentkezés alapján lehet belépőjegyet kapni, a foglaláshoz a titkárságon lehet segítséget kérni.
A Palazzina hirdetőtábláján (a lift mellett) és a titkárságon a római kulturális élet meghívói és programjai találhatóak.

Alkotó munka
A művészösztöndíjasoknak klasszikus értelemben vett műterem nem áll rendelkezésükre, a szobájukban tudnak dolgozni. A munkájukhoz szükséges felszerelést célszerű magukkal hozni, mivel az Akadémián csak néhány festőállvány található.

Biztosítás
Mindenkinek tanácsoljuk, hogy kiutazása időtartamára kössön biztosítást. A sürgősségi orvosi ellátás európai uniós egészségügyi kártya felmutatásával vehető igényben, javasoljuk ezt mindenki váltsa ki kiutazása előtt.

Közbiztonság
Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy figyeljen értékeire, különösen a tömegközlekedési eszközökön. Lehetőség szerint senki ne vigyen magával sok pénzt, ékszert, a városba csak hivatalos iratának másolatát vigye magával. Ha valakit kiraboltak, azonnal meg kell keresni a legközelebbi csendőrörsöt (Carabinieri), ahol hivatalos feljelentést kell tenni. Ennek hiányában a magyar biztosítók nem fizetnek.