Történelem és szakralitás - tablókiállítás

Dátum:  augusztus 2. - szeptember 22.
Időpont: 08:00
Helyszín:  Falconieri-palota
Via Giulia, 1

2021. augusztus 2. és szeptember 22. között a Falconieri-palota homlokzatán megtekinthető a "Történelem és szakralitás" című tablókiállítás. 

Az emberi kultúra mindennapos használati tárgyai a szertartások évezredes fejlődése során egyre bővebb szimbolikus értelmezést nyertek, s kegyszerré válva meghaladták régi funkciójukat. A jelentés fokozatos bővülése magával hozta a művészi megfogalmazás igényét. Krisztus örök jelenvalósága a világban az Eucharisztia, a Megváltó teste, amit az utolsó vacsorán tanítványainak adott, amit keresztre feszítettek, s ami feltámadt. A Katolikus Egyház 1881 óta Eucharisztikus Világkongresszusokkal törekszik az oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítésére. Budapest 1938-ban adott otthont a 34., 2021-ben pedig az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak.

A Magyar Művészeti Akadémia ehhez a világeseményhez saját küldetését teljesítve csatlakozik. A magyar történelem évszázadait megidézve mutat be egy-egy, az Eucharisztia tiszteletéhez kapcsolódó műtárgyat, művészi alkotást. Tiszteleg egyszersmind azoknak a művészeknek nagysága előtt, akik Isten dicsőségének hirdetését, hazájuk megbecsülését és kortársaik örömét szolgálták tehetségükkel egy életen keresztül.