Szőts István: Emberek a havason - filmvetítés

Dátum:  március 3.
Időpont: 18:30
Helyszín:  Róma
Róma, Falconieri - palota (Via Giulia 1.)
null

A KÉPEKBEN GONDOLKODNAK című mini magyar filmszemle keretében, 2022. március 3-án, 19.30 órakor Szőts István: Emberek a havason (1941, 103') című filmje kerül levetítésére. Bevezető: Pintér Judit, filmkritikus 

A filmvetítésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációhoz kattintsanak ide.

Az Emberek a havason nem csak magyar viszonylatban, de a nemzetközi filmes trendeket illetően is úttörőnek számított. Hazai bemutatójakor értetlenség és fanyalgás fogadta, az 1942-es Velencei Filmfesztiválon ellenben odaítélték neki a „legművészibb filmnek” járó díjat, a formálódó olasz neorealizmus alkotói pedig előfutárukként ünnepelték.

Csutak Gergő favágó (Görbe János) feleségével (Szellay Alice) és újszülött kisfiával (Ferenczi Péterke) fent él az erdélyi havasok háborítatlan világában, amikor megérkeznek a fakitermelő részvénytársaság emberei. Vezetőjük szemet vet Annára, Gergő feleségére, ezért munkát ajánl a férfinek. Egy nap, a férj távollétét kihasználva, megkörnyékezi a nőt, aki menekülés közben szakadékba zuhan, és súlyosan megsérül. Gergő mindent megtesz Anna gyógyulásáért, de a bosszúról sem mond le.