Szerelem és Pokol - zenés irodalmi est

Dátum:  november 3.
Időpont: 20:30
Helyszín:  Falconieri -palota
Via Giulia, 1

2021. november 3-án, szerdán 20.30 órakor kerül sor a Falconieri-palota Liszt termében, a Szerelem és pokol című zenés-irodalmi estre. 

Dante Alighieri Isteni színjátéka, valamint kortársának, Francesco Petrarcának híres szonettjei köztudottan nagy hatást gyakoroltak Liszt Ferenc életművére. Kiss Péter koncertjén a két költő szövegei, illetve e szövegekhez kapcsolódó kompozíciók szólalnak meg. Az irodalmi idézeteket Jászberényi Gábor válogatta és Paolo Simioni adja elő.

  • Liszt: La lugubre gondola (A gyászgondola)
  • Liszt: 47. Petrarca-szonett
  • Liszt: Romance oubliée (Elfeledett románc)
  • Liszt: 104. Petrarca-szonett
  • Liszt: Puszta-Wehmut (A puszta keserve)
  • Liszt: 123. Petrarca-szonett
  • Liszt: Dante-szonáta (Après une lecture du Dante – Fantasia quasi sonata)
nullnull

Kiss Péter Európa szinte össze országában adott már koncerteket, de fellépett Chicagóban, Clevelandban, Santiago de Chilében, Új-Delhiben és Pekingben is. A kortárs zene és a korábbi korok zenéje – Brahms, Bartók, Ravel, Rahmanyinov, Liszt, Mozart, Beethoven vagy Bach művei – életében egymással szerves egységben van jelen. Koncertjeinek dramaturgiájával rendszeresen arra törekszik, hogy a közönség számára is rávilágítson a kortárs művek és a korábbi korok zenéjének kapcsolatára. A Magyar Rádió Zongoraversenyének harmadik díjasa és Barletta Nemzetközi Zongoraverseny első helyezettje. Háromszor nyert Fischer Annie előadói ösztöndíjat, 2011-ben a kortárs magyar zenéért végzett munkájáért Artisjus Díjjal, 2015-ben pedig előadóművészi sikereinek elismeréseként a nívós Junior Prima Díjjal tüntették ki.

null

Paolo Antonio Simioni olasz színész, tréner és rendező, Susan Batson tanítványa. Azon színészek listáján, akikkel együtt dolgozott megtalálható többek között: Tom Hanks, Ron Howard, Gryllus Dorka, Diarmuid Lawrence, Terence Hill, Sergio Castellitto, Felicity Jones, Lena Lessing, Omero Antonutti, Gabriele Vacis, Lucrezia De Domizio Durini és Marco Maria Tosolini is. Ezenfelül együttműködött többek között a Sony Pictures-szel, a BBC-vel, a Rai nevű vállalattal, a Cinecittà-val, a velencei Biennáléval, a Balassi Intézettel és a budapesti Olasz Kultúrintézettel is. A Rifrazioni rendezvénysorozat és az EuAct nemzetközi csoport művészeti vezetője, aki egy olyan új színészi módszertan népszerűsítésén dolgozik, amely Sztanyiszlavszkij hagyományain alapul.