Múzeumok Éjszakája 2022

Dátum:  május 14.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Róma
Róma, Falconieri - palota (Via Giulia 1.)
null

A Múzeumok Éjszakája mára messze többet jelent, mint egy eseménysorozat. Sok ember számára, különösen a múzeumok szerelmeseinek, ez az év egyik legjobban várt napja, éjszakája. Ilyenkor felbolydul a város, késő éjszakáig barangolnak a látogatók a kiállítások tereiben, vonulnak egyik helyszínről a másikra, és annyi programon vehetnek részt, hogy választani is nehéz. Idén 2022. május 14-én kerül sor a rendezvénysorozatra. 

A római Collegium Hungaricum idén is részt vesz a római Múzeumok Éjszakája eseménysorozatban, a ez alkalommal este 8 és éjfél között két kortárs kiállítással valamint Oláh Kálmán zongorakoncertjével várja a szíves érdeklődőket. Ez utóbbi során a neves magyar jazz zenész saját kompozíciói, klasszikus zeneszerzők témáira és magyar népdalokra írt feldolgozásai hangzanak el.

A 21.00 órakor kezdődő koncertre a belépés ingyenes, FFP2.maszk és regisztráció kötelező. Regisztrációhoz kattintson ide

null

Oláh Kálmán

Az 1970-es születésű zongorista-zeneszerző a világ kortárs zenei életének egyik legeredetibb alkotója és legkitűnőbb előadóművésze. A rangos kitüntetésekkel, például Liszt-díjjal, Erkel-dijjal, Szabó Gábor Életműdíjjal, és Fényes Szabolcs-díjjal elismert művész 2000 óta a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora- és zeneszerzéstanára. Szólistaként és a Trio Midnight nevű, 1990-ben általa alapított formációjával hamar jelentős nemzetközi sikereket aratott, rangos nemzetközi díjak sorát kapta meg jelentős fesztiválokon és versenyeken.

Oláh Kálmán zeneszerzőként is a világ élvonalába tartozó művész: számos nemzetközi, előadóművészi díja mellett 2006-ban megnyerte a legrangosabb amerikai zeneszerzői díjat, a Thelonious Monk Jazz Composers Competition fődíját, amelyet 2006 szeptemberében vett át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett, nagyszabású gálán. A zsűri – amelyben olyan világnagyságok döntöttek a díjról, mint Herbie Hancock, Wayne Shroter és Pat Metheny – a több száz mű közül találta Oláh Kálmán Always című kompozícióját a legjobbnak. Ez után jelent meg Oláh Kálmán amerikai CD-je 2007-ben, az Always című albumon Oláh Kálmánnal két világhírű zenész játszik, Jack DeJohnette dobol, Ron McClure bőgőzik.

Legjelentősebb kompozíciói:

 • A nemzetközi hírű magyar dzsesszzongorista mesterien ötvözi a dzsessz és a klasszikus zene elemeit. Zeneszerzőként első albumának megjelenése óta játssza eredeti darabjait, és készít felvételeket.

Fontos, stílusokon átívelő kísérlete volt, amikor újrahangszerelte Bach, Bartók és Debussy műveit (néhány közülük helyet kapott a Moments from my life címmel megjelent szólólemezén). A koreai GOOD International lemezkiadó jelentette meg a Stuttgarti Kamarazenekarral közösen készített dupla albumát, melyen Bach Goldberg variációi hallhatók, kiegészítve Oláh Kálmán improvizációival.

A lemez sikere után elkészítette a Sketches from Bach Cello suits című lemezét, amelyben eredeti módon dolgozta fel a klasszikus művet, a jazz improvizációs lehetőségeivel kiegészítve. A japán-amerikai MA Recordings lemeztársaságnál megjelent triólemezén (Ellentétek és párhuzamok) a Bach-improvizációkra egy magyar népdalra készült variációsorozat (Variations on a Folk Song) reflektál.

Oláh Kálmán szenvedélyesen feszegeti a zene határait, első egész estés műve a 2001-es Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band. A Passacaglia for orchestra & jazz trio című szimfonikus zenekari darabjánál már a cím is a klasszikus zene és a dzsessz izgalmas ötvözetéről árulkodik.

Ez a mű 2008 decemberében, a Magyar Állami Operaházban csendült fel első ízben, azóta tucatnyi alkalommal adták elő különböző hazai szimfonikus zenekarokkal. Ez a két mű is elhangzott 2013. március 21-én, Oláh Kálmán szerzői estjén a Pannon Filharmonikusok zenekarával, a pécsi Kodály Központban.

A Duna arca című művét vegyeskarra, vonósokra, zongorára és ütőhangszerre írta, az ősbemutató 2013. június 7-én volt Kovács László vezényletével, az ELTE vegyeskarával és vonósaival. Ez a különleges kompozíció 2014-ben lemezen is megjelent, a Hungaroton gondozásában.

Legfontosabb fellépései az utóbbi években:

Szólóban, illetve neves külföldi zenészekből álló formációkban is gyakran játszik szólistaként rangos fesztiválokon, a legjelentősebb nyugat-európai és tengerentúli dzsesszklubokban. A European Real Book gyűjteménybe beválogatták több szerzeményét, amelyet így már más muzsikusok is játszanak többfelé a világban. Ebben a gyűjteményben csak több szempontból kiemelkedő, előremutató jelentőségű műveket alkotó zeneszerzők kompozíciói szerepelhetnek.

A Dán Rádió Big Bandjével közös szerzői esten mutatták be Oláh Kálmán műveit Koppenhágában, majd európai turnén, például a Budapest Music Centerben és a bécsi Porgy&Bess klubban. Ezen a turnén olyan művei hangzottak el, amelyeket Oláh Kálmán a Budapest Jazz Orchestra számára komponált, a zenekarral közösen készült, Images című lemez 4 csillagos kritikát kapott a Downbeat magazinban, 2008-ban.

2011 decemberében a híres New York-i Smalls Jazzklubban készített közös koncert-lemezfelvételt olyan világhírű zenészekkel, mint Tim Ries, Chris Potter, John Patitucci és Billy Drummond. Éppen három évvel később, 2014 decemberében újabb lemez felvétele készült el itt, Tim Ries szaxofonossal és Nicolas Payton trombitással.

2015. október 9-én, a Zeneakadémia Nagytermében tartott szerzői estjén a Kálmán Oláh American-European Quintet aratott hatalmas sikert, a koncert egyik érdekessége volt, hogy angol, Koppenhágában élő trombitás (Gerard Presencer), amerikai, Bécsben élő szaxofonos (Andy Middleton), amerikai, Párizsban élő nagybőgős (Darryll Hall) és egy barcelonai dobos (Esteve Pi Ventura) játszott Oláh Kálmánnal, aki így ehhez a szerzői estjéhez valódi all-star csapatot hozott össze. Valamennyien hangszerük legjobbjai, és ebben a formációban még soha nem játszottak együtt, és mindannyian nagy tisztelői Oláh Kálmán zeneszerzői munkásságának, amelynek része számos, a jazz és a klasszikus zene határvidékén elhelyezkedő, markánsan egyéni zenei világú kompozíció.

2016. február 12-én a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben volt Oláh Kálmán szerzői-előadói estje, amelynek különlegessége a műfajok sokszínűsége: a koncert első felében szimfonikus zenekarra írott műveiből hallhattunk több kompozíciót az Óbudai Danubia Zenekarral, Oláh Kálmán szólójával, a második részben pedig az utóbbi években született, legjelentősebb jazz szerzeményei csendültek fel, az est vendégszólistája a világhírű amerikai szaxofonos, Joshua Redman volt.

Ez után, február végén a Zeneakadémián adott Oláh Kálmán duókoncertet Binder Károly zongoristával. 2016. április 10-én pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik kiemelt koncertjeként, a fesztivál Liszt-sorozatában, a Zeneakadémia Nagytermében hangzottak el Oláh Kálmán előadásában a saját kompozíciói, amelyek Liszt Ferenc ihletésére születtek, illetve improvizációk.

Díjak, kitüntetések:

 • 1989: Midczeslaw Kosz International Jazz piano competition (Kalisz, Lengyelország) - 1. díj
 • 1995: Great American Piano competition (Jacksonville, Florida) - 3. díj
 • 1995: Hoilaart International Jazz Contest (Belgium) – 1. díj (Trio Midnight) + legjobb szólista-díj
 • 1995: Magyar Rádió eMeRton díj – „az év Jazz szólistája"
 • 2000: Magyar Rádió eMeRton díj – „az év Jazz zenekara" (Trio Midnight)
 • 2001: Gramofon klasszikus és Jazz kiadó – „Magyar Jazz díj"
 • 2006: BMI grand prize (USA) (Thelonious Monk Jazz composers competition)
 • 2006: Liszt Ferenc-díj
 • 2007: Szabó Gábor életmű-díj
 • 2008: Gramofon klasszikus és Jazz kiadó – „Az év magyar jazz-hanglemeze" – Kálmán Oláh trio with Jack DeJohnette & Ron McClure: “Always”
 • 2009: Artisjus díj – az Év könnyűzeneszerzője
 • 2015: Fényes Szabolcs-díj
 • 2019: Erkel-díj
 • 2020: Artisjus díj – az Év könnyűzeneszerzője