Liszt és Dante - tablókiállítás Capranicában Zongorakoncert a szeptember 13-i megnyitó keretében

Dátum:  szeptember 13. - november 18.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Capranica
Chiesa di San Francesco, Corso Francesco Petrarca, 42, 01012 Capranica
null

Szeptember 13-a és november 18-a között a capranicai Szent Ferenc templomban  kerül bemutatásra az „Egyre mélyebbre merülök Dante sötét erdejében…” Milyen zene szól Dante Poklában Liszt Ferenc szerint című tablókiállítás, amely korábban a római Collegium Hungaricumban, valamint Albano Laziale-ban volt látható.

A szeptember 13-án, 19:00-kor kezdődő megnyitó keretében Orsovai Endre zongoraművész ingyenes koncertje várja az érdeklődőket.

Műsor: Liszt Ferenc:

Sonetto 104 del Petrarca
Consolations: 1,2
Transcendental Étude No.2
Années de pélerinage I, S.160 Vallée d’Obermann
Hungarian Rhapsody No. 6

 

A Kiállítás nyitvatartása

Hétfő-péntek: 17:30 – 19:30

Szombat-vasárnap: 11:00 – 13:00 e 16:30 – 20:00

Liszt Ferencet egész életén keresztül foglalkoztatta Dante költészete, különösen az Isteni színjáték. Nem volt ezzel egyedül; a 19. századi művészvilág rajongott a középkori költőért. Vajon miért érdeklődtek annyira Dante iránt ebben a korszakban? Milyen zene szól Dante Poklában Liszt Ferenc szerint? Vajon milyen lett volna, ha megvalósul az az egészen rendkívüli, zenét és diorámaképeket ötvöző multimediális előadás, amelyet Liszt a Dante-szimfónia bemutatójára tervezett?

A Liszt Ferenc Zeneakadémia átriumában megrendezett tablókiállítás olasz nyelvű változata 2021. november 18-ig a római közönség számára is betekintést nyújt Dante és Liszt közös világába, Liszt Dantéhoz kötődő kompozíciós terveibe és példákon keresztül vizsgálja a 19. századi (hazai és nemzetközi) művészvilág Dante-vonatkozású alkotásait. Kiemelt szerepet kapnak azok a művészek is, akikkel Liszt személyes kapcsolatban állt, és akiknek Dante-vonatkozású műveit ismerte (pl. Gustave Doré, Bonaventura Genelli, Eugène Delacroix, Jean-Auguste-Dominique Ingres, Ary Scheffer). Néhány 19. századi, századforduló környéki történet érzékelteti a magyar Dante-recepció feléledését is, példaként említjük az 1896-ban megnyílt városligeti Pokol-körképet, vagy Pulszky Ferenc firenzei Dante-estélyét.

A tárlatot a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont munkatársai készítették: Bodrogai Dóra, Halász Krisztina és Peternák Anna.

Orsovai Endre hatévesen kezdte meg zongora tanulmányait Zomborban, Szerbiában. 2010-ben a belgrádi „Mladi Virtuoz” nemzetközi zongoraverseny abszolút első díját nyerte el, majd meghívást kapott a belgrádi Kolarac Koncertterembe. 2013-ban a „Slavenski” nemzetközi zongoraverseny Abszolút első díját kapta. Ugyanebben az évben fellépett a lengyelországi Siedlcében a „Chopin and Russian Composers” nemzetközi zongorafesztiválon. 2015-től a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban tanult Kecskés Balázs tanítványaként. 2016-ban a budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen 3. helyezést ért el. 2017-ben lehetősége nyílt a londoni Wigmore Hallban eljátszani egy válogatást Bartók Béla Gyermekeknek című ciklusából. 2018-ban a Békéscsabán megrendezett országos zongoraversenyen 2. helyezést ért el. 2021-ben a nemzetközi Carl Filtsch zongoraversenyen 3. díjat nyert. Jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója. Professzorai: Eckhardt Gábor és Némethy Attila. Részt vett többek között Lidija Bizjak, Jokut Mihailovic, Bogányi Gergely, Wagner Rita, Andrei Diev és Schiff András mesterkurzusain.