Liszt és Dante - tablókiàllítás Albano Laziale-ban

Dátum:  november 24. - december 11.
Időpont: 08:00
Helyszín:  Museo Diocesano di Palazzo Lercari
Via Alcide de Gasperi, 37, 00041 Albano Laziale RM
null

Az albanói nemzetközi Liszt Fesztivál keretében, 2021. november 24. - december 11. között az albanói  Lercari Paolotában  kerül bemutatásra az „Egyre mélyebbre merülök Dante sötét erdejében…” Milyen zene szól Dante Poklában Liszt Ferenc szerint című tablókiállítás, amely korábban a római Collegium Hungaricumban volt látható. 

Liszt Ferencet egész életén keresztül foglalkoztatta Dante költészete, különösen az Isteni színjáték. Nem volt ezzel egyedül; a 19. századi művészvilág rajongott a középkori költőért. Vajon miért érdeklődtek annyira Dante iránt ebben a korszakban? Milyen zene szól Dante Poklában Liszt Ferenc szerint? Vajon milyen lett volna, ha megvalósul az az egészen rendkívüli, zenét és diorámaképeket ötvöző multimediális előadás, amelyet Liszt a Dante-szimfónia bemutatójára tervezett?

A Liszt Ferenc Zeneakadémia átriumában megrendezett tablókiállítás olasz nyelvű változata 2021. november 18-ig a római közönség számára is betekintést nyújt Dante és Liszt közös világába, Liszt Dantéhoz kötődő kompozíciós terveibe és példákon keresztül vizsgálja a 19. századi (hazai és nemzetközi) művészvilág Dante-vonatkozású alkotásait. Kiemelt szerepet kapnak azok a művészek is, akikkel Liszt személyes kapcsolatban állt, és akiknek Dante-vonatkozású műveit ismerte (pl. Gustave Doré, Bonaventura Genelli, Eugène Delacroix, Jean-Auguste-Dominique Ingres, Ary Scheffer). Néhány 19. századi, századforduló környéki történet érzékelteti a magyar Dante-recepció feléledését is, példaként említjük az 1896-ban megnyílt városligeti Pokol-körképet, vagy Pulszky Ferenc firenzei Dante-estélyét.

A tárlatot  a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont munkatársai készítették: Bodrogai Dóra, Halász Krisztina és Peternák Anna.