Klukon Edit és Ránki Fülöp négykezes zongoraestje

Dátum:  május 2.
Időpont: 17:30
Helyszín:  Róma
Róma, Falconieri - palota (Via Giulia 1.)

A római Collegium Hungaricum különleges Anyák napi ajándéka Ránki Fülöp, az MMA ösztöndíjasa és édesanyja, Klukon Edit négykezes zongoraestje lesz, amelyre 2022. május 2-án, 19.30-kor kerül sor a Falconieri-palotában. A kamarazene, ahogyan azt minden zenész megéli és játékával érzékelteti, az együttműködésnek és a közös teremtésnek egyedi formája. Ritka, ha ezt a műfajt épp egy szülő-gyermek páros képviselni tudja, s egyedülálló, ha anya-fiú kapcsolatról vallhat az est. Klukon Edit és Ránki Fülöp még soha nem adott négykezes koncertet, ez lesz az első alkalom, amikor a hallgatóság ebben az "ajándékban" részesül. A koncert műsora részben az Anyák napjához részben a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik: Liszt Ferenc szimfonikus költeményeiből a szerző által négykezes formára átírt darabok hangzanak el az esten.

A belépés ingyenes, Super Green Pass, ffp2 maszk és regisztráció kötelező. Regisztrációhoz kattintson ide.

Műsor: 

Liszt Ferenc szimfonikus költeményeiből a szerző által készített négykezes átdolgozásban

  • Tasso – lamento e trionfo / Tasso, gyász és diadal - 2. szimfonikus költemény – Byron verse nyomán
  • Les Préludes. 3. szimfonikus költemény – Lamartine nyomán
  • Orpheus / Orfeusz. 4. szimfonikus költemény
  • Von der Wiege bis zum Grabe / A bölcsőtől a sírig -1. Die Wiege / A bölcső;  2. Der Kampf um’s Dasein / Küzdelem a létért; 3. Zum Grabe: Die Wiege des zukünftigen Lebens / A sír: a túlvilági élet bölcsője

 

Klukon Edit zongoraművész (született Budapesten, 1959. február 22-én)

Zongoratanulmányait Teöke Mariann és Hambalkó Edit, majd Kadosa Pál, Jandó Jenő és Kurtág György irányításával végezte. Zongoraművészi diplomát 1982-ben kapott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Tizenhat évesen egyike volt annak a három fiatal zongoristának, aki bemutatta Kurtág György Játékok című sorozatát. Szóló- és kamarakoncertjei mellett elmélyülten foglalkozott a dalirodalommal, éveken át dolgozott együtt Gulyás Dénessel, mintegy hatvan közös koncertjükön előadva Schubert, Schumann, R. Strauss, Liszt és Wolf dalainak legjavát. Koncertezett Ruth Ziesak, Polgár László és Lucia Popp énekművészekkel is. Haydn zenéje különösen közel áll hozzá, A Megváltó hét utolsó szava a kereszten c. művének szólózongora-változatát gyakran adja elő, de Schumann, Chopin, valamint Liszt ritkán játszott remekműveit is műsorra tűzi. Három évtizede érdeklődésének a fókuszában a zeneirodalom négykezes és kétzongorás remekművei állnak. Ránki Dezsővel több, mint 500 koncerten muzsikáltak együtt. A rendszeres magyarországi hangversenyeik mellett felléptek többek között Párizsban, Münchenben, Londonban, Berlinben, Salzburgban, Prágában, Milánóban, Tokióban, Washingtonban, São Paulo-ban, a luzerni, La Roque d’Anthéron-i és a Lockenhaus-i fesztiválon is. Közösen mutatták be 1986-ban Liszt Via Crucis című ciklusának négykezes, 1990-ben pedig a Faust-szimfónia eddig publikálatlan kétzongorás változatát. Repertoárjuk magában foglalja a zongoraduó-irodalom jelentős részét, így Bach, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Brahms, Liszt, Debussy, Ravel, Bartók, Satie és Messiaen műveit. Satie Socrate-jának kétzongorás átiratát és Liszt Via Crucis-át, valamint Dukay Barnabásnak egy teljes lemeznyi, a szerző által nekik ajánlott kétzongorás művét rögzítette velük a BMC kiadó. Az utóbbi években zongoraművész fiukkal, Fülöppel hármasban is fellépnek, így Bach háromzongorás versenyműveivel például. Dukay Barnabás 70. születésnapja alkalmából – 2020-ban – többségében hármuknak írt egy-, két és háromzongorás műveit adták elő egy hétvégén, négy egyórás koncerten, 2021-ben pedig megtanulták és eljátszották négy koncerten Liszt összes szimfonikus költeményét a szerző későbbi éveiben újjáalkotott négykezes változatban.

Ránki Fülöp 1995-ben született Budapesten. Három-négyéves korában, hallás után kezdett zongorázni. Nyolcéves korától az érettségijéig Becht Erikánál tanult a II. kerületi Járdányi Pál Zeneiskolában. Zeneakadémiai felvételije előtt Hambalkó Edithez is járt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Jandó Jenő, Lantos István és Wagner Rita növendékeként mesterdiplomázott 2018-ban. 2021-től a Zeneakadémia óraadó tanára és doktorandusz hallgatója. Európa és Ázsia több országában fellépett, például 2010-ben a La Roque d’Anthéron-i zongorafesztiválon, 2013-ban a portói Casa da Músicában a Portói Szimfonikus Zenekarral, 2015-ben a Nantes-i és a tokiói La Folle Journée Fesztiválokon is. Számos magyarországi fesztiválon is szerepelt (Budapesti Tavaszi Fesztivál, CAFe Budapest, Kamara.hu, Kaposfest, Arcus Temporum, Ars Sacra). Szólistaként együttműködött a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Concerto Budapesttel, a Magyar Rádió Zenei Együtteseivel, a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Győri Filharmonikus Zenekarral és a Pannon Filharmonikusokkal is. Olyan karmesterekkel és kamarapartnerekkel koncertezett együtt, mint Berkes Kálmán, Christoph Campestrini, Hamar Zsolt, Eldbjørg Hemsing, Heinz Holliger, Keller András, Kocsis Zoltán, Guido Mancusi, Rácz Zoltán, Rajna Martin, Nikolaj Szeps-Znaider, Takács-Nagy Gábor, Gilbert Varga, Vásáry Tamás vagy Maxim Vengerov. 2007 óta rendszeresen lép fel szüleivel, Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészekkel, akikkel Bach és Mozart versenyművei mellett Dukay Barnabás nekik komponált háromzongorás darabjait is bemutatták és műsoron tartják. Dukay számos szólóművét is bemutathatta, és zongorázott Olivier Messiaen két szerzeményének magyarországi premierjében. 2016-ban Junior Prima Díjat kapott, 2017-ben a Cziffra Fesztivál Tehetség-díját vehette át.