Jeles András: A kis Valentino - filmvetítés

Dátum:  március 22.
Időpont: 18:30
Helyszín:  Róma
Róma, Falconieri - palota (Via Giulia 1.)
null

A KÉPEKBEN GONDOLKODNAK című mini magyar filmszemle keretében, 2022. március 22-én, 19.30 órakor Jeles András: A kis Valentino (1979, 102') című filmje kerül levetítésére. Bevezető: Jeles András, rendező. 

A filmvetítésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációhoz kattintsanak ide.

Jeles András első nagyjátékfilmje korszakos jelentőségű alkotás. A kis Valentinó a Kádár-rendszer lassú agóniáját ragadja meg, de az egyetemes emberi lét groteszk haszontalanságát is felveti. A film a fennálló viszonyokat nem közvetlenül kritizálja. Olyan létállapotot vázol fel, ahol minden valami nyomasztó mozdulatlanságba dermed.

Jeles András e filmjével a 70-es évek meghatározó magyar filmes hagyományát, a dokumentarizmust a feje tetejére állította. A kis Valentinó a valósághűséget a kísérletezéssel ötvözi, így a 80-as években kibontakozó avantgárd mozgalom egyik fontos előfutára. Bár a korabeli kritika nem különösebben lelkesedett érte, idővel egy korszak emblematikus alkotása lett. 2000-ben bekerült a minden idők legjobb magyar filmjeit listázó „Új Budapesti Tizenkettő” közé. Jelzésértékű, hogy a Titanic Filmfesztivál szervezői e művet idézve választották a nevet. A film végén elhangzik, hogy a süllyedő hajón állítólag az utolsó pillanatig játszott a zenekar.

A huszonéves László (Opoczki János) egy külvárosi szövetkezetnél dolgozik kocsikísérőként. Egy átlagos napon úgy dönt, nem adja postára a rá bízott pénzt, inkább elkölti. Sütemény, étterem, taxizás, tóparti kalandok: céltalanul bolyongva csupa olyasmire szórja, amit nem engedhetne meg magának. A nap végére a teljes összeget elveri, a változatos kalandok ellenére mégsem történik vele semmi olyasmi, ami kicsit is fontos vagy örömteli lenne a számára.