Fuvola és zongorahangverseny

Dátum:  szeptember 23.
Időpont: 17:45
Helyszín:  Falconieri-palota
Via Giulia, 1

2021. szeptember 23-án, csütörtökön 19.45 órakor a Falconieri-palota Liszt termében kerül sor az idei bukaresti zeneipályázat nyerteseinek a hangversenyére

  • Pethő Rebeka (fuvola)
  • Termes Rita (zongora)

 

Pethő Rebeka a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem III. éves hallgatója Oross Veronika tanárnő osztályában. A marosvásárhelyi Művészeti Líceumban érettségizett, Geréd Jolán fuvolatanárnő osztályában. Középiskolai tanulmányai idején a romániai országos hangszerolimpia I. díjasa volt, 2019-ben pedig elnyerte a maximális pontszámot. Szintén első helyezett volt a nemzetközi Emanuel Elenescu versenyen 2016-ban és 2017-ben. Együttműködött a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekarával, a Csíki Kamarazenekarral, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Camerata Regala zenekarral pedig a Román Atheneumban is fellépett. 2018-ban részt vett a Virtuózok komolyzenei televíziós vetélkedőn, ahol a tinik korcsoportjában a legjobb KILENC-be jutott, és elnyerte a zsűri különdíját. 2019 októberében a Jastrzębie-Zdrój-i (Lengyelország) V. nemzetközi fuvolaversenyen a zsűri különdíjjal értékelte fellépését. Zenekari tagként lehetősége volt 2016-ban közreműködni az European Music Campus Orchestrával, Grafeneegben, Ausztriában, mely zenekari projekt az EUYO utánpótlás csoportja volt. 2019 nyarán egy próbajáték során felvételt nyert a European Youth Orchestra Academy zenekari projektbe (Mannheim, Németország), amely zenekari továbbképzést és több fellépést is biztosított. 2020 őszén a Zeneakadémia Baráti Körének ösztöndíjasa lett, amely egy mesterhangszer megvásárlásában támogatta őt. Több kamarazenei formációban is tevékenykedik, többek között a Zeneakadémián kialakult fúvós együttessel, de fuvola-hárfa felállásban is, amellyel fellépett a MÜPA Üvegtermében, valamint a Budapesti Szent László Plébániatemplomban. Fuvola-gitár formációban lehetősége volt játszani a Szófiai Magyar Intézetben is. 2020 őszén közreműködött Lackfi János Hinták című drámájának előadásában. Pethő Rebeka a bukaresti Magyar Kulturális Intézet által szervezett 16. Magyar Zene Fesztivál Bács Lajos emlékdbíjasa minőségben lép fel a római Collegium Hungaricumban.

 

Termes Rita DLA (Doctor of Liberal Arts) zongoraművész, tanulmányait a budapesti és müncheni Zeneakadémián végezte. Zongorakísérői pályafutását 30 éve a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban kezdte, Gyöngyössy Zoltán fuvolaművész osztályában, akit egyik legfontosabb mesterének tart. A közös tanítás és koncertezés révén a fuvolarepertoár számos darabját játszotta és játssza a mai napig, mint a Zeneakadémia tanára. Emellett az Egyetem ének tanszakán színpadi gyakorlat tantárgyon zenei munkatárs, a Színház és Filmművészeti Egyetem docense, budapesti színházakban zenei vezetői tevékenységet folytat.