Finisszázs - Különbözőség/Hasonlóság című kortárs művészeti kiállítás

Dátum:  december 6.
Időpont: 17:30
Helyszín:  Róma
Róma, Falconieri - palota (Via Giulia 1.)

December 6-án, kedden 18.30 órakor a Falconieri-palotában  kerül megrendezésre a KÜLÖNBÖZŐSÉG/HASONLÓSÁG című kortárs művészeti kiállítás finisszázsa.  A rendezvény során az érdeklődők meghallgathatják az idei XVIII. Bukaresti Magyar zenei verseny nyerteseinek, Andrei MARINACHE (bariton) és Cristina GARBEA (zongora) koncertjét. 

A belépés ingyenes. 

Műsor:

 • Liszt Ferenc-dalok: O lieb, so lang du lieben kannst / Szeress, amíg csak szeretni tudsz
 • La tombe et la rose / A sír és a rózsa
 • Richard Wagner: O, du mein holder Abendstern / Dal az esthajnalcsillaghoz (ária a Tannhäuser c. operából)
 • Pjotr Iljics Csajkovszkij: Blagoslovlyayu vas, lesa / Áldjátok meg az erdőket – dal
 • Miroljub Aranđelović Rasinski: Sznove sznivam / lmokat álmodom – dal
 • Bartók Béla: Zongoraszvit op. 14 (I., IV.)
 • Gaetano Donizetti: Come paride vezzoso / Mint a bájos Párizs (ária a Szerelmi bájital c. operából)
 • Georges Bizet: Votre toast / Torreádordal (ária a Carmen című operából)
 • Giuseppe Verdi: Pari siamo, Rilogetto monológja (ária a Rigoletto című operából)
 • George Enescu: Schlaflos / Álmatlanul
 • Bartók Béla – 8 magyar népdal (I., II., III., V., VII)
 • Erkel Ferenc: Bordal (ária a Bánk bán című operából)

Az Andrei MARINACHE bariton és Cristina GARBEA zongoraművész alkotta duó a bukaresti Liszt Intézet által 2022-ben 18. alkalommal megszervezett Magyar Zene Fesztivál I. díjasa. Versenyrepertoárjukban Liszt-dalok, Erkel Bordala szerepelt a Bánk Bán című operából. A duó nagysikerrel képviselte Magyarországot a Bukarest melletti Mogoșoaiai Palotában tartott Clasic Fest nemzetközi összművészeti fesztiválon, idén májusban.

Andrei MARINACHE a Nifon Mitropolita Ortodox Teológiai Szemináriumban kezdte el zenei tanulmányai 2011-ben. A Cantus Domini férfikórus alapító tagja, melyet számos nemzetközi kórusversenyen díjaztak Ausztriában, Oroszországban és Törökországban. A bukaresti Justinian Pátriárka Ortodox Teológiai Karon diplomázott és énekszakon mesterizett a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen, Claudia Codreanu énekosztályában. Fellépett a Román Atheneumban, a George Enescu Múzeumban, a Mogoșoaia Palotában stb., szerepei széles stilisztikai palettát fednek a barokk-klasszikus operáktól (Giovanni Batista Pergolesi Úrhatnám szolgálója) a modern román operákig (Paul Constantinescu Elveszett levél, Pascal Bentoiu Hamlet).

Cristina GÂRBEA a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen diplomázott Vlad Dimulescu osztályában, majd 2021-ben mesterizett Viniciu Moroianu zongoraművész osztályában. Jelenleg ugyanazon oktatási intézmény doktorandusza, a 20. század első felében íródott román zongoraversenyművek kutatásával foglalkozik Dan Dediu-Sandu vezetésével. Számtalan országos és nemzetközi verseny díjazottja, melyek közül megemlítjük a Victor Giuleanu Országos Verseny, valamint az Irina Șațchi Országos Verseny Nagydíját. Koncertezett a Román Atheneumban, a Goerge Enescu Múzeumban, a Román Kulturális Intézetben, a Mogoșoaia Palotában, szólistaként pedig a Râmnicu Vâlcea-i Ion Dumitrescu Filharmónia zenekarával. 2022 januárjától a Scena9 kulturális kiadvány Zeneterem rovatát vezeti, melyben havi rendszerességgel ír a 20-21. század zenéjéről nem akadémiai stílusú, közművelődési célú tanulmányokat.