Egy mindenkiért - személyes talákozó Szilágyi Áron olimpiai bajnokkal

Dátum:  október 18.
Időpont: 16:30
Helyszín:  Róma
Róma, Falconieri - palota (Via Giulia 1.)

Október 18-án, kedden 18.30 órakor kerül megrendezésre a Falconieri-palotában, az "Egy mindenkiért" című találkozó Szilágyi Áron olimpiai bajnokkal

A belépés ingyenes.

Az est során  bemutatásra kerül a magyar tehetséggondozás területének kiemelt, állami tulajdonú intézményiszereplője. a  Nemzeti Tehetség Központ, valamint az "Egy mindenkiért" című dokumentumfilm. Muhi András Pires rendező 5 év alatt, több mint 100 forgatási napon át, közel 600 óra nyersanyagot forgatott a kulisszák mögött Szilágyi Áronnal és a magyar kardválogatottal. A film bemutatja az ötkarikás sikersztori mögött álló komplex személyiséget, a néző megérezheti, miért lesz valaki egy a sokmillió közül, mik azok a tényezők, amik a világ tetejére repítik.

 Az esten felszólalnak: 

 • Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter.
 • Marcello Scisciolo, a bolognai Virtus Scherma elnök-helyettese
 • Mauro Garofalo, a római Szent Egyed Közösség nemzetközi kapcsolatokért felelős referense

„Számomra a tehetséggondozás: egy küldetés, szolgálat, melyben aktívan keressük, megtaláljuk a tehetséget, majd a személyiségéhez, a lehetőségekhez és a célokhoz igazítva segítjük őt. A tehetséggondozás a közösség felelőssége, míg a későbbi siker nem egyéni diadal, hanem mindenki dicsősége.”

DÍJAI:

 •  Az év magyar junior vívója (2006, 2009)Junior Prima díj (2010)
 • Az év magyar vívója (2011, 2012, 2016, 2018, 2020)
 • A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2012)
 • Budapest díszpolgára (2012)
 • A Magyar Érdemrend középkeresztje (2016)
 • Az év magyar sportolója (2016)[
 • A XIII. kerület díszpolgára (2017)
 • A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) fair play díja (2019)
 • A II. kerület díszpolgára (2021)
 • A Magyar Érdemrend nagykeresztje (2022)

Szilágyi Áron háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó. A Vasas SC versenyzője, a klub vívószakosztályának elnöke, a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) sportolói bizottságának tagja, korábbi elnöke.Legutóbbi olimpiai aranyérmét 2021-ben Tokióban szerezte, emellett bronzérmet szerzett a férfi kardcsapattal. Ezzel az eredménnyel, a világ egyetlen háromszoros egyéni kardvívó olimpiai bajnokaként történelmet írt a kardvívásban. Áron az a sportoló és példakép, aki ötvözve tehetségét, alázatosságát és a kitartó munkát, sorra éri el a kimagasló eredményeket és méltán került a magyar kardvívás történetének legnagyobbjai közé. SIKERES SPORTOLÓI KARRIERJE MELLETT TÖBB DIPLOMÁVAL RENDELKEZIK, NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK ÉS PSZICHOLÓGIA SZAKON SZERZETT DIPLOMÁT.

A NEMZETI TEHETSÉG KÖZPONT TEHETSÉGNAGYKÖVETE

Sport sikerei és díjai mellett Áront tudatosságáért, elkötelezettségért, lojalitásáért és hitelességéért nem csak Magyarországon, hanem szerte a világon tisztelik, számos fiatal sportoló, tehetség példaképe. Személyesen is fontosnak tartja a tehetséggondozást, több tehetségprogramban vesz részt társadalmi felelősségvállalás keretében. A Nemzeti Tehetség Központ Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogramjának 2020-ban instruktora volt, 2022-ben az NTK Tehetségnagyköveteként segíti a Központ munkáját, ezzel is közösen népszerűsítve a tehetséggondozás ügyét és fontosságát.

„EGY MINDENKIÉRT” - AZ ÉLETÚT MÉLTÓ MEGÖRÖKÍTÉSE

Soha nem volt rá példa a sport- és filmtörténetben, hogy egy olimpiai bajnokot a teljes ötkarikás cikluson át kövessen egy stáb. Mint ahogy arra sem, hogy valaki háromszoros egyéni olimpiai bajnok legyen kardvívásban. Szilágyi Áron ezért küzdött nap mint nap, 5 éven keresztül, 2016 és 2021 között. Ezt az időszakot öleli fel az Egy mindenkiért című dokumentumfilm. Muhi András Pires rendező 5 év alatt, több mint 100 forgatási napon át, közel 600 óra nyersanyagot forgatott a kulisszák mögött Szilágyi Áronnal és a magyar kardválogatottal. A film bemutatja az ötkarikás sikersztori mögött álló komplex személyiséget, a néző megérezheti, miért lesz valaki egy a sokmillió közül, mik azok a tényezők, amik a világ tetejére repítik.

 

NEMZETI TEHETSÉG KÖZPONT

A Nemzeti Tehetség Központ (NTK) a magyar tehetséggondozás területének kiemelt, állami tulajdonú intézményi szereplője. A Központ elsődleges feladata a fiatal tehetségek azonosításának segítése, a tehetséges fiatalok támogatása, de emellett közösségépítő és mentoráló szerepet is vállal, kutatásokat végez, szakmai programokat valósít meg. A Központ szolgáltatásával eddig már több tízezer fiatal tehetség találkozott, számos – a tehetséges fiatalok, illetve az őket támogató szakemberek részére készült – képzés valósult meg. A NEMZETI TEHETSÉG KÖZPONT A TEHETSÉGEK ÉS A TEHETSÉGGONDOZÁS ÜGYÉNEK ELKÖTELEZETT TÁMOGATÓJAKÉNT, MINDEN TEVÉKENYSÉGÉVEL IGYEKSZIK A LEHETŐ LEGTÖBBET MEGTENNI A TEHETSÉGES DIÁKOK FELKAROLÁSÁBAN ÉS KÉPESSÉGEIK ÉRVÉNYRE JUTTATÁSÁBAN, HOGY MEGTALÁLHASSÁK A HELYÜKET AKÁR A TUDOMÁNY, A SPORT, VAGY A MŰVÉSZETEK VILÁGÁBAN

Az NTK elkötelezett a Nemzeti Tehetség Program legfőbb célkitűzése – a magyar tehetségek felkutatása és tehetségük kibontakoztatásának elősegítése – iránt, munkája során ezért szoros kapcsolatot ápol a terület szakmai képviselőivel. A Központnak a tehetséggondozás területén betöltött szerepe mellett kiemelt célja a kulturális sokszínűség, a szociális érzékenység, a tehetséges fiatalok fokozott társadalmi felelősségvállalásának, a tehetségsegítők megbecsülésének és a társadalom támogatottságának növelése is. Célunk, hogy társadalmi egyetértést érjünk el a jövő kulcsát jelentő legértékesebb nemzeti vagyon, a tehetség felismerését, gondozását és védelmét illetően. A tehetség kibontakoztatásához hit, bátorság és összefogás kell, mind a tehetséges egyén, mind a társadalom részéről. Hiszünk abban, hogy a tehetséges ember önmagát boldogabbá, a közösséget pedig gazdagabbá teszi.

KÖZPONTBAN A TEHETSÉG!

Az intézmény tevékenységei közül kiemelkedő a világon egyedülálló „Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram”, amely azokat a tehetséges fiatalokat támogatja, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire készülnek felvételizni vagy nyernek felvételt. Az NTK egyik zászlóshajója a „Snétberger Program”, amely középpontjában a különleges zenei tehetséggel rendelkező roma és hátrányos helyzetű fiatalok tehetséggondozása áll. A Központ szervezi a legkiválóbb tehetséggondozó szakemberek, pedagógusok, szervezetek és települések elismerését megvalósító „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díj pályázati folyamatát, valamint az OKTV díjkiosztó rendezvényt. A Nemzeti Tehetség Program által kiemelten támogatott fiatalok számára alumni közösséget szervez, a külföldön tanuló magyar fiatalok tehetséggondozását, a hazai munkaerőpiaci szereplőkkel való kapcsolataik fejlesztését támogatja programjaival. A START Programmal a fiatal tehetségeket támogatják startup vállalkozásuk létrehozásában. Az NTK kiemelten kezeli a „Londoni Tehetség Központ” projekt népszerűsítését, amely rendezvényeivel, képzéseivel a külföldön élő magyar fiatalok tehetséggondozásában vállal szerepet.

 • 39 Minősített Tehetséggondozó Műhely
 • 861 mentorált
 • 259 mentor
 • 363 rendezvény
 • 223 workshop