Egy másik Róma - színpadi zenemű Nemes Nagy Ágnes verseire és Lengyel Balázs novellája alapján

Dátum:  március 21.
Időpont: 19:45
Helyszín:  Róma
Róma, Falconieri - palota (Via Giulia 1.)
null

2022. március 21-én, hétfőn 20.45 órakor a Falconieri-palota Liszt termében kerül sor Dobri Dániel: A másik Róma című színpadi zeneművének bemutatójára.

Lengyel Balázs író, az „Újhold” című irodalmi folyóirat egykori szerkesztője Két Róma című esszéjében vall az „örök városhoz“ fűződő kapcsolatáról. Azokról az időkről ír, amikor a Második Világháború borzalmai után - számos költő, író, zeneszerző és festőművész társával együtt lehetőséget kaptak egy fél éves ösztöndíjra Kardos Tibor igazgatótól a Római Magyar Akadémián. Ebben az időben együtt éltek és alkottak Rómában a magyar művészeti élet nagyságai, többek között Nemes Nagy Ágnes (Lengyel Balázs felesége), Pilinszky János és Weöres Sándor (Károlyi Amyval) is.

A témából Nemes Nagy Ágnes (többek között Rómában írt) verseit feldolgozva Dobri Dániel kamaraművet komponált, mintegy összekötő szövegként használva a Lengyel Balázs-esszé szövegeit. A kompozíció aktualitását adja, hogy idén ünnepeljük Nemes Nagy Ágnes születésének 100 évfordulóját. Dobri Dániel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán végzett, jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolája hallgatója és tanít az egyetemen. 2021-től a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar rezidens zeneszerzője és művészeti vezetője.

A belépés ingyenes, Super Green Pass, FFP2.maszk és regisztráció kötelező. Regisztrációhoz kattintson ide.

Előadók: 

  • Jókai Ágnes színművész,
  • Fellinger Domonkos színművész,
  • Szűcs Péter klarinétművész,
  • Szigeti Karina operaénekes,
  • Grósz Zsuzsanna zongoraművész,
  • Kéringer László énekes