A figyelem útjai - Kondor Attila kiállítása

Dátum:  szeptember 8. - szeptember 30.
Időpont: 17:30
Helyszín:  Róma
Róma, Falconieri - palota (Via Giulia 1.)

Szeptember 8-án, csütörtökön 19.30 órakor kerül sor a Falconieri-palota Galériájában Kondor Attila: A figyelem útjai című tárlatának megnyitójára. A kiállítás a Magyar Művészeti Akadémiával közös szervezésben lát napvilágot.  

A figyelem útjai

"Kondor Attila (1974) festészete, aki a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasaként 2007-ben meghatározó művészi élményeket szerzett Itáliában, egyszerre modern és régi. Régi úgy a megfestett témák (például az ókori itáliai kertek) mind a konceptuális gondolkodása és az általa használt művészeti technikák miatt, de ugyanezek révén modernnek is nevezhetjük. Kondor gondolkodásában a festészeti ábrázolás az emlékezettel, a koncentrációval és az elmélyülés munkájával függ össze, a video animáció pedig az idő folyását vonja be a képzőművészeti mű eszközei közé. Kondor éppen az emlékezet révén ragadja meg az időt, amikor is maga az alkotó folyamat rögzíti a festő emlékezésének és összpontosításának gyümölcseit. Maguk az olajfestmények és a videómunkák testesítik meg a Figyelem útjait. A vásznak a kompozíciók mozdulatlanságát s ezáltal időtlenségét hordozzák, míg a megfestett képek variációból építkező videomunkák teremtik meg az idő folyamatát. Az olajképek és a video vetítések váltakozása közepette a néző mindig új áttűnéseket és látványokat fedezhet föl a kiállításon, miközben tulajdonképpen a festő alkotói folyamatát követi. "Sulyok Miklós művészettörténész, a kiállítás kurátora

Kondor Attila 1974-be született Budapesten, itt él és dolgozik. 2000-ben Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett diplomát a Képgrafika Tanszéken. Elsősorban festészettel, metafizikai és művészetfilozófiai kérdésekkel foglalkozik. 2014-től A figyelem útjai címmel kezdte el készíteni festményanimációs projektjét.
A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogram támogatásával Az elmélyedés lépései címmel indított újabb projektet, amely a művészet meditatív-kontemplatív aspektusait kívánja vizsgálni. Festményein és animációs munkáiban azt kutatja, hogy a történeti, építészeti belső terek és a köznapi, sokszor látott városi tájak miként transzformálódhatnak a koncentráció és a tárgyba való belemélyedés által meditációs objektummá.

A kiállításmegnyitón  Tóth Szabolcs neves magyar szitárművész ad élő koncertet.