Elhunyt Gál Jenő

null

2024. január 18-án méltósággal viselt hosszú betegség után Prágában elhunyt Gál Jenő irodalomtörténész, hungarológus, műfordító, egyetemi oktató, szerkesztő, kultúrdiplomata.

1957-ben született a szlovákiai Füleken. 1976-tól két évig a prágai Károly Egyetem Matematika-Fizika Karán tanult statisztikát és programozást, majd a Bölcséttudományi Kar magyar és cseh szakának hallgatója lett, ahol 1983-ban szerzett diplomát, később pedig doktori fokozatot.

1983 és 1988 között az Új Szó napilap munkatársaként dolgozott, majd a Prágai Magyar Kulturális Központ (ma prágai Liszt Intézet) filmes referenseként tevékenykedett.

1988-tól a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán magyar nyelvet és irodalmat oktatott: elsősorban huszadik századi és kortárs irodalommal foglalkozott. Ezt a munkáját haláláig nagy odaadással és rendkívüli szakértelemmel végezte.

Tanári munkáját átmenetileg megszakítva a budapesti Cseh Centrum igazgatója volt 2003 és 2009 között. Számottevő munkát végzett a cseh kultúra magyarországi ismertségének elmélyítésében és sokszínűsítésében.

A magyar kultúra népszerűsítésében, értékeinek külhoni megismertetésében, a magyar és más nemzetek művészeti kapcsolatainak gazdagításában szerzett érdemeiért pedig 2009-ben Pro Cultura Hungarica–díjjal tüntették ki Budapesten.

A kulturális téren és nemzetközi kulturális kapcsolatok fejlesztésében végzett munkája rendkívül szerteágazó volt, felbecsülhetetlen értékkel bír.

A rendszerváltás után tolmácsként is számtalanszor közreműködött állami szintű találkozókon, például Václav Havel hivatalos és nem hivatalos megbeszélésein. A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének alapító tagja volt, és az általuk kiadott Prágai Tükör nevű folyóiratnak éveken keresztül főszerkesztője. A Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság oszlopos tagja, az utóbbi években alelnöke volt. Részt vett szociolingvisztikai kutatásokban. Számtalan publikáció és kötet viseli keze nyomát. Fontos munkát végzett tanára, Rákos Péter professzor hagyatékának ápolójaként. Tanulmányai kiemelkedő kutatásokkal járultak hozzá a magyar kultúra és irodalom közép-európai beágyazottságának megismertetéséhez, ezek közül a legutóbbi „Cesty a portréty moderní maďarské literatury v českém kontextu (Utak és portrék – a modern magyar irodalom cseh kontextusban) címmel (Karolinum, 2020).

A Magyar Kulturális Központtal élete végéig szorosan együttműködött: számtalan kortárs irodalmi mű bemutatását moderálta, beszélgetések és filológiai találkozók szereplője volt. Utolsó nagy munkája az intézet fennállásának 70. évfordulójára kiadott „Maďarský literární kaleidoskop - 70 doušků maďarské literatury, 70 let maďarského kulturního střediska v Praze“ (Magyar irodalmi kaleidoszkóp – 70 kortynyi magyar irodalom, a magyar kulturális központ 70 éve) c. antológia szerkesztése volt, amely a Liszt Intézet és a Malvern kiadó gondozásában jelent meg közvetlenül 2023 karácsonya előtt, tehát a megjelenést még igen, a kötet közeljövőben tervezett bemutatóját viszont sajnos már nem élhette meg.

Gál Jenő halála mélységesen elszomorította intézetünk munkatársait. Őszinte részvétünk családjának! Nyugodjon békében!