Szerelmesfilm

magyar filmdráma, 1970, rendezte: Szabó István

Dátum:  május 19.
Időpont: 16:30
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
92 rue Bonaparte, 75006 Párizs
null

Jelszó: LoveFilm

Szerelmesfilm, Szabó István filmje
magyar filmdráma, 1970

Oláh Jancsi Franciaországba utazik, hogy több mint tíz év után találkozzon gyermek- és ifjúkori nagy szerelmével, Katával. A vonaton újraéli kapcsolatukat, melynek 1956 vetett véget, amikor Kata az emigráció mellett döntött. A francia kisvárosban együtt töltött feledhetetlen napok dacára rádöbbennek, hogy mindketten megváltoztak. A közösen átélt félelmek és szép emlékek végérvényesen az édes-fájdalmas múlt részévé váltak.

A film az Oscar-díjas rendező előző két filmjének (Álmodozások kora (1965), Apa (1966)) folytatása, illetve egyfajta lezárása. Az egyszerre szubjektív, romantikus, ugyanakkor pontos korrajzot nyújtó alkotás, a magyar filmművészet kiemelkedő darabja. A film több jelenetét Franciaországban forgatták.

A filmet elemzi Beatriz Rodovalho

Filmvetítés a párizsi Magyar Kulturális Intézet mozitermében, a járványügyi előírások betartása mellett.

Belépés ingyenes
Foglalás kötelező: reservations@instituthongrois.fr

Női perspektívák

A sorozat filmjei közötti kapcsot az emberi viszonyok, konfliktusok és a társadalom női kulcsszereplőkön keresztül vagy női látásmóddal történő bemutatása jelenti. Az egymástól igen távoli történetek ívében a magyar filmművészet klasszikus és közelmúltban bemutatott alkotásait láthatjuk.

A filmeket elemzik: Damien Marguet, Mathieu Lericq és Beatriz Rodovalho.