Párizsi absztraktok. Abstraction-Création című kiállítás katalógus-bemutatója

Dátum:  december 2.
Időpont: 18:30
Helyszín:  Liszt Intézet
92 rue Bonaparte, 75006 Párizs

A Párizsi absztraktok. Abstraction-Création című kiadvány a MODEM azonos elnevezésű debreceni kiállításának (2021. október 2. - 2022. január 30.) katalógusaként jelent meg. A kiállítás csaknem 45 év után elsőként mutatja be együtt a világhírű Abstraction-Création csoport tevékenységét. A közel 200 oldalas kiadvány a Párizsi absztraktok tárlat valamennyi szekciójának teljes műalkotás-együttesét reprodukálja, köztük a párizsi Centre Georges Pompidou, a párizsi Galerie Le Minotaure vagy a bécsi Belvedere műveit is.

A katalógus elsőként közli a kurátor Mészáros Flóra a csoporttal kapcsolatos újító kutatási eredményeit. Passuth Krisztina művészettörténész, a budapesti ELTE professzor emeritusa az Abstraction-Création folyóiratáról; Alexander Klee, művészettörténész, a bécsi Belvedere kurátora a kor politikai-történeti hátteréről; Sarah Wilson, a londoni Courtaulds of Institute of art professzora a brit tagok szerepéről írt. Míg egy külön szekció tárgyalja a közép-európai vonatkozásokat: a Sorbonne professzora Markéta Theinhardt a cseh művészeket, míg Mészáros Flóra a magyar származású tagokat ismerteti.

A kiadvány külön angol és magyar nyelven is megjelent, amely révén Kandinszkij, Arp, Calder, Hélion, Herbin, Kupka vagy Beöthy 1930-as évekbeli tevékenységét fedezheti fel az olvasó.

A bemutató résztvevői:

Mészáros Flóra művészettörténész, a katalógus szerkesztője
Markéta Theinhardt művészettörténész, a katalógus egyik tanulmányának szerzője, a Sorbonne professzora
Arnauld Pierre művészettörténész, a Sorbonne professzora és a korszak szakértője.

Auguste Herbin, Composition, 1935, © archives galerie Le Minotaure
Alfred Reth, Cercles, c. 1935 © Galerie Berès
Jean Hélion, Équilibre à fond blanc, 1933 © archives galerie Le Minotaure

A belépés ingyenes (maszkban, pass sanitaire felmutatásával)
Foglalás kötelező : reservation@instituthongrois.fr | 01 43 26 06 44