Örkény István: Tóték

Dátum:  október 30.
Időpont: 17:30
Helyszín:  Liszt Intézet
92 rue Bonaparte, 75006 Párizs

Előadás a 6. kerületi Jean-Philippe Rameau konzervatóriummal együttműködésben

Rendező: Perényi Balázs

Rendező: Perényi Balázs

Közép-Európában elemi tapasztalás a kisember (hatalommal nem, vagy csak kevéssé bíró) „lakosság” képtelen kiszolgáltatottsága a mindenkori hatalmasoknak. Ha valóban létezik génekben hordozott történelmi trauma, akkor igen jelentős lehet a XX. századi örökségünk. Ez a közös történelmi tapasztalás Rigától, Varsón, Prágán, Budapesten át Szófiáig megteremtette a közép(kelet)-európai groteszk, abszurd nyelvezetét. Létrejöttek ennek a látás-, és fogalmazásmódnak a remekművei. Ezek egyike a Tóték. Túlélt rendszereket és változásaikat. Semmit nem veszített, erejéből, jelenidejűségéből.

Örkény István drámája másutt Európában Rejkjavíktól Lisszabonig reveláció. S talán 2021-ben, amikor zsigeri élménye volt mindenkinek, hogy milyen törékeny mindaz, amit meginghatatlannak gondolunk, hát még inkább az.

Az elmúlt évek tapasztalataira és sikereire építve idén elmélyítenénk a nagyon hatékonynak és élményszerűnek bizonyuló közös színházi alkotást francia és magyar színészhallgatókkal. Egy szerepben maradnak a résztvevők, azt viszik végig. Így még koncentráltabb, árnyaltabb, sokoldalúbb alakítások születhetnek. Mert tehetségből, alkotókedvből és erőből eddig sem volt hiány.

A belépés ingyenes (maszkban, pass sanitaire felmutatásával)
Foglalás kötelező : reservation@instituthongrois.fr | 01 43 26 06 44