Nemzeti ünnep - március 15.

Dátum:  március 15.
Időpont: 07:00
Helyszín:  Online
Honlap, Facebook

Az 1848-as forradalom emléknapja 1928-óta hivatalos nemzeti ünnepünk. Március 15-e történelmi korszakokon át, diktatúrákkal szemben, nemzedékek számára jelentette a szabadságban való összetartozás, a hazaszeretet és a nemzet élni akarásának tiszta ünnepét. 1848 márciusára ma is valamennyien büszkén gondolhatunk.

A párizsi Magyar Kulturális Intézet a történelmi eseményekre Petőfi Sándor, az 1848-as forradalom költője egy versével, a Kincsem című film vetítésével és magyar zeneszerzők műveivel emlékezik Gődény Márta zongoraművész tolmácsolásában.

Petőfi Sándor : Egy gondolat bánt engemet

Jacques Gaucheron fordításában előadja Laura Elko 
(Petőfi : Poèmes révolutionnaires 1844-1849, Paris, Pierre Seghers, 1953)

A videó megtekinthető március 15-én reggel 8:00 órától.

Kincsem - Herendi Gábor filmje
(magyar romantikus kalandfilm, 121 perc, 2017)

Blaskovich Ernő mindenét elvesztette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Ezzel a sors tálcán kínálja neki az elégtételt, hogy nemes küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót. Egyre durvuló rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy Ernő menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe, apja gyilkosának lányába. Vajon mi a fontosabb, a szerelem vagy a bosszú?

A megtekintéshez szükséges linket március 15-én ezen az oldalon, illetve Facebook oldalunkon közöljük. Figyelem, a film kizárólag március 15-én lesz elérhető!

Gődény Márta zongorakoncertje

Az ünnepi műsort este 19:30-tól Gődény Márta koncertje zárja, melyen a zongoraművész nem csupán előadja, de néhány szóban be is mutatja az elhangzó műveket.
A koncert programja:

  • Farkas Ferenc: Régi Magyar Táncok a XVII. századból (Chorea, Magyar tánc,  Apor Lázár  tánca)
  • Bartók Béla: Három csíkmegyei népdal
  • Román népi táncok
  • Bagatellek op.6 (VII,VIII, X)
  • Kurtág György: Játékok (részletek)
  • Kodály Zoltán: Marosszéki táncok

A koncert március 15-én este 20:30-tól lesz megtekinthető itt, illetve intézetünk Facebook oldalán és YouTube csatornáján