Magyar Fantázia

Dátum:  november 7.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Auditorium de la Maison de la Radio France
116 Av. du Président Kennedy, 75016 Paris

Balázs János és az Orchestre Philharmonique de Radio France koncertje, vezényel: Mikko Franck

A koncertet két alkalommal is hallhatja a közönség, először Budapesten, majd azt követően Párizsban is. A budapesti hangverseny a 2021-es Cziffra György Emlékév fénypontja: napra pontosan a páratlan zongoravirtuóz századik születésnapján (november 5.) zajlik. Nem véletlen, hogy a fellépő szimfonikus zenekar az Orchestre Philharmonique de Radio France, hiszen a hányatott sorsú magyar pianista emigránsként Franciaországban talált új otthonra, s intenzív kapcsolatot ápolt az ottani zeneélettel. A műsor ősbemutatót is tartalmaz: a Cziffra Psodia zeneszerzője, Eötvös Péter saját személyes, gyerekkori emlékei és édesanyja révén is több szállal kapcsolódik a nagy zongoraművészhez.

A nemzetközi zenei élet egyik legelismertebb zeneszerzője, Eötvös Péter gyerekként találkozott először Cziffra Györggyel. A zongoraművészt az ötvenes években disszidálásért kényszermunkatáborba zárták, ahol a túlhajtott munka – a miskolci Műegyetem építkezésén – kis híján tönkretette a kezét. Eötvös édesanyja, a zongoraművész egykori zeneakadémiai tanulmányi társa volt az egyik, aki 1953-ban, szabadulása után segített rajta. Cziffra egy presszóban kezdett zongorázni, itt hallotta őt először – kilencéves kisfiúként – a későbbi zeneszerző. A két család később is kapcsolatban maradt.

Eötvös Péter visszaemlékezései szerint édesanyja azok közé tartozott, akik az ötvenes években segíteni igyekeztek a Miskolci Nehézipari Egyetem építésére kivezényelt, raboskodó Cziffra Györgynek, s egy presszóban ő maga is hallhatta gyerekként csodálatos zongorázását, amely a nehéz fizikai munkában elgyötört kezek állapota ellenére is magával ragadó volt. Cziffra Psodia című zongoraversenyében, melynek zenekari kíséretében a cimbalom is szerepet kapott (amit ezúttal Lukács Miklós, hangszerének egyik legjelesebb virtuóza szólaltat meg) Cziffra sorsának viszontagságait kívánta a zene eszközeivel érzékeltetni. A versenymű ajánlásának címzettje, Balázs János a hangversenyen Cziffra egyik parádés repertoárdarabját, Liszt grandiózus eleganciájú Magyar fantáziáját is megszólaltatja.

János Balázs, fotó: Emmer László

János Balázs, fotó: Emmer László

A Francia Rádió Filharmonikus Zenekara még a két világháború közti korszakban, 1937-ben alakult. Az elmúlt évtizedekben olyan karmesterek vezették, mint Gilbert Amy, Marek Janowski, Myung-Whun Chung. Mai főzeneigazgatója, az 1979-ben született Mikko Franck a Jorma Panula nevével fémjelzett, világsikerű finn karmesteriskola egyik legkiválóbb neveltje, 2015 óta áll a francia együttes élén.

Műsor

Eötvös : Cziffra Psodia - Versenymű zongorára és zenekarra - országos premier
Liszt: Magyar fantázia
*** Franck: d-moll szimfónia op. 48.

Belépő: 10-67 €
Foglalás : billetterie.maisondelaradio.fr

Partnerek