Boldizsár Ildikó meseterapeuta előadásai

Dátum:  június 18. - június 19.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
92, rue Bonaparte, 75006 Párizs

Június 18. péntek 18:00 - A mesék gyógyító ereje
előadás magyar nyelven francia tolmács közreműködésével

Június 19. szombat 16:00 - Életfordulók meséi
előadás magyar nyelven

null

A párizsi Magyar Kulturális Intézetnek abban a megtiszteltetésben van része, hogy június 18-án és 19-én a Metamorphoses Meseterápiás Módszer kidolgozóját, Boldizsár Ildikó meseterapeutát fogadhatja.

június 18. péntek 18:00 - A mesék gyógyító ereje
magyar nyelven francia tolmács közreműködésével

Dr. Boldizsár Ildikó 35 éve kutatja a meséket, és meggyőződése, hogy a történetekkel való kapcsolatnak gyógyító erejük van. Előadásában bemutatja az általa kidolgozott Metamorphoses Meseterápiás Módszer alapjait, és választ keres arra a kérdésre, hogy a leghíresebb francia meséket milyen terápiás helyzetben mesélné el.

június 19. szombat 16:00 - Életfordulók meséi
magyar nyelven

Minden élethelyzetnek megvan a mesebeli párja – ez a Boldizsár Ildikó által kidolgozott Metamorphoses Meseterápiás Módszer tételmondata. Az est folyamán betekintést nyerhetünk a módszer alapjaiba, és megtudhatjuk, hogyan fűzhető fel egy emberi élet a mesék rendjére. Mit tanulhatnak a kisgyerekek, a kis-és nagykamaszok, az érett férfiak és nők, valamint az idős emberek a történetekből, és hogyan használhatják ezt a tudást személyiségük gazdagítására.

A belépés ingyenes
Előzetes regisztráció kötelező: reservation@instituthongrois.fr | 01 43 26 06 44

Kérjük, a foglalás során jelezze, melyik napra kíván regisztrálni!

null

Boldizsár Ildikó bemutatása

Boldizsár Ildikó mesekutatóként kezdte pályáját a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutató Intézetében. 1999-ben kapta meg a néprajztudomány kandidátusa címet. Akkoriban egy lehetséges meseesztétika kidolgozása állt érdeklődése középpontjában, azt vizsgálta, milyen kapcsolat áll fenn az ősi varázsmesék és napjaink meséi között. Később két évtizeden át népmesékkel foglalkozott, de nemrégiben visszatért a kortárs mesékhez is, amelyeket nagyszerűen lehet alkalmazni az oktatásban.

Sok helyen tanított és tanít jelenleg is: gyermekirodalmat, meseesztétikát, mesepoétikát és meseterápiát. Utóbbi a saját módszere – a Metamorphoses-meseterápia – átadását jelenti. Ötvenhárom könyve jelent meg a mesékről, melyek közül hét a meseterápia elméleti és gyakorlati alkalmazását mutatja be.

Három gyermek édesanyja és büszke arra, hogy gyermekei úgy élnek, ahogyan a hősök a mesékben: boldogan.

A Metamorphoses Meseterápiás Módszer

Meseterapeutaként 1996-ban kezdett dolgozni, kórházakba járt mesét mondani gyerekeknek és felnőtteknek. Eközben tett szert azokra a tapasztalatokra, amelyek gyógyító munkájában segítették. Tizenöt év elméleti kutatás után fordult a mesék gyakorlati alkalmazása felé, s újabb tíz év tapasztalatai alapján dolgozta ki a Metamorphoses Meseterápiás Módszert.

A módszer alapja az a felismerés, hogy a mesék az élet minden területén képesek megoldási mintákat adni. Szakmai életében markánsan szétválasztja a klinikai meseterápiát és a mesék alkotó-fejlesztő (személyiségfejlesztő és preventív) hatásaira épülő munkát. Előbbit pszichológusoknak és orvosoknak tanítja, az utóbbit pedig pedagógusoknak.

2014-ben megalapította a Metamorphoses Meseterápiás Egyesületet, amelynek azóta elnöke.

Forrás: www.meseterapia.hu