"Fehér arany" magyar porcelán Vincennes-ben

Dátum:  június 12. - július 11.
Helyszín:  A vincennes-i Sainte-Chapelle du Château
2 Cours des Maréchaux, 75012 Paris

Az eredetileg 2020 júniusára tervezett és az egészségügyi válság miatt elhalasztott, az École nationale supérieure des Arts Décoratifs (EnsAD) volt hallgatóinak szövetsége által a nyilvánosság számára felajánlott "Fehér arany" című kiállításra június 12. és július 11. között kerül sor Vincennes-ben. Az első "Fehér arany" kiállítást 2018-ban rendezték és mintegy 6000 látogatót fogadott. A nagy sikerre való tekintettel a kiállítás folytatódott és a szervezők idén újabb utazásra invitálják a közönséget, több mint 250 kiállított darab segítségével. A Sainte-Chapelleben berendezett tárlat kivételével a kiállítás állomásai és a konferenciák ingyenesen látogathatók. A látogatók amellett, hogy különböző tárlatvezetéseken vehetnek részt, találkozhatnak az egyes művészekkel is.

Az idei rendezvény díszvendége Magyarország: a kiállított darabok között megtekinthetők lesznek a budapesti Iparművészeti Múzeum gyűjteményében található porcelán alkotások.

A kapcsolat Vincennes városa és a porcelán között a 18. századra nyúlik vissza. Ebben az időben egy Vincennes-i gyárban dolgozták föl a "fehér aranyat". A gyár vezetője Jean-Jacques Bachelier, az École nationale supérieure des Arts Décoratifs (EnsAD) alapítója volt. E történelmi örökség összefüggésében az EnsAD egykori hallgatói a vincennesi önkormányzattal együttműködve számos kiállítást szerveznek, amelyek visszatükrözik a Vincennes-i porcelángyár történetét. Az idei évben a magyar gyűjtemények kiállításával mutatják be a Vincennes-i porcelángyár befolyását Európában.

A tipográfia, melyet Alexandre Edenne, az esemény grafikai tervezője alkotott, kortárs, világos vonalakkal egyesíti a Bachelier-alkotások barokk és gazdag stílusát. Ez a könnyű, szellős, álomszerű dimenzió nagyban jellemző erre a művészetre.

A tipográfia, melyet Alexandre Edenne, az esemény grafikai tervezője alkotott, kortárs, világos vonalakkal egyesíti a Bachelier-alkotások barokk és gazdag stílusát. Ez a könnyű, szellős, álomszerű dimenzió nagyban jellemző erre a művészetre.

A KIÁLLÍTÁSOK

A kiállítás első részének a Vincennes-i vár kápolnája ad otthont. A tárlat mintegy hatvan darabot mutat be a budapesti Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből, valamint válogatást kínál kortárs magyar művészek alkotásaiból a budapesti Zsdrál Marko Galéria és Barabás Lajos magángyűjtő jóvoltából. A kiállítás alkalmat kínál a Vincennes-i kerámia európai hatásának bemutatására, valamint a magyar keramikusok alkotásainak megismerésére. A francia művészek, az EnsAD korábbi és jelenlegi tanulóinak alkotásai kölcsönhatásba lépnek a kortárs magyar művészek műveivel.

A vincennes-i városháza lábánál található Cours Marigny és a rue Eugène-Renaud mintegy hatvan plakátnak ad otthont, melyek a vincennes-i porcelángyár történetére és a magyar porcelánra reflektálnak. Ez a teljesen ingyenes kiállítás lehetőséget nyújt a 18. századba való betekintésre.

A Vincennes-ben található Coeur de Ville épület belső utcájába tervezett harmadik kiállítás Florence Lemiegre kerámia szobrász képzeletbeli porcelánerdőibe invitálja az odalátogatókat.

null

Konferenciák, tárlatvezetés és koncertek

A kiállítás ideje alatt lehetőség adódik konferenciákon és tárlatvezetéseken való részvételre és a művészekkel való találkozásra egyaránt. A rendezvénysorozat Szokolay Ádám magyar zongoraművész koncertjével indul június 12-én, szombaton. Június 18-án, pénteken 20 órakor a Salle Robert-Louis (Cœur de ville - 98, rue de Fontenay) egy másik koncertnek is helyet ad. A "Kristályhangprojekt" Bilyana Furnadzhieva képzőművész azon törekvéséből született, hogy összekapcsolja a szobrot és a zenét. Viktor Benev zeneszerzővel egy olyan multidiszciplináris projektet dolgozott ki, melyben porcelán hangszobrokat használnak hangszerként. Az előadás átlépi a zenei műfajok, országok, nyelvek határait, és magával ragadó hang- és képi világba invitálja a közönséget. Közreműködik: Artëm Naumenko (fuvola), Aida Nosrat (ének, hegedű), Babak Amir Mobasher (gitár).

Június 19-én és 26-án 11 órakor az EnsAD volt hallgatóinak egyesülete tárlatvezetést kínál.

Konferenciák:

- Június 23-án, szerdán 15 órakor „Madame de Pompadour és a vincennes-i porcelángyár” címmel Antoine d’Albis vegyész, a Manufacture de Sèvres laboratóriumának volt vezetője, a Kerámiamúzeum Barátai Egyesület elnöke tart előadást

- Június 30-án, szerdán 15 órakor „Jean-Jacques Bachelier és a vincennes-i porcelángyár” címmel René Lesné művészettörténész, 1985 és 2001 között az EnsAD tanulmányi igazgatója tart előadást

Végül a vincennes-i Café bilingue egyesület magyar részlege workshopot kínál Molnár Melinda szervezésében és Schneller Viola képzőművész vezetésével.

Foglalás a tárlatvezesésre és a konferenciákra : Office de Tourisme, avenue de Paris 28, Vincennes - Tel: 01 48 08 13 00

Sajtókapcsolat: Paolo PELLICANO - ppellicano@vincennes.fr - 01 43 98 65 99