PHOTO COUTURE

Kortárs magyar fotóművészeti kiállítás

Dátum:  szeptember 6. - szeptember 13.
Helyszín:  Nanushka Store & Café
140 Wooster St, New York, NY, 10012

Sokak szerint Helmut Newton 1981-ben készült híres Sie Kommen (Ruhában & Meztelenül) című diptichonjának megszületésével vált egyértelművé, hogy a divatfotózás és a fotóművészet szorosan összekapcsolódik, a két terület között mára elhomályosodtak a határvonalak. Az igényes divatlapok szinte fotóművészeti magazinokra emlékeztetnek, és a képsorozatok mögött rejlő művészeti koncepció gyakran felülírja azt a törekvést, hogy a fotó pusztán ellenállhatatlan vágyat keltsen a felvételeken szereplő termékek iránt.

Ma már számos neves fotóművész dolgozik az autonóm művészet és az alkalmazott fotózás határterületein, és ez a tendencia nyomon követhető a magyar fotóművészeti szcénában is: az elmúlt évtizedekben Magyarországon is felnőtt egy olyan tehetséges fotós generáció, amelynek képviselői amellett, hogy önálló művészeti életművet építenek, magazinok, online platformok, divatcégek megrendelésére is alkotnak.

A most bemutatásra kerülő PHOTO COUTURE fotóművészeti kiállítás ezért az alkalmazott fotográfia és a fotóművészet kapcsolatát vizsgálja, amely leginkább talán a divatfotózás területén érhető tetten. Szimbolikus jelentősége is van annak, hogy a tárlat éppen a New York-i divathét alatt debütál 2023 szeptemberében, majd csak ezt követően veszi az irányt újabb kiállítási helyszínek felé.

A program keretében ezúttal nyolc fotóművész képei kerülnek a közönség elé. Az alkotók nagyobb része ismert divatfotós, néhányan pedig olyan neves művészek, akik ugyan a fotográfia más területein tevékenykednek, de alkotói módszereik sok tekintetben a divat világát idézik. A kiállított művek részben ezért is gyakran kilépnek a szokványos keretek közül, és szenvedélyesen, olykor humorosan tartanak görbe tükröt a divatipar kevésbé napos oldalainak.

Kiállított művészek:

  • Ajkai Dávid,
  • Albert Alianna
  • Barna Bálint
  • Bolla Vivienne
  • Donka Panna
  • Lábady István
  • Martin Wanda
  • Varga Marietta

Szervezők: EDGE Communications, Liszt Intézet New York
Partnerek: Nanushka, Art Photo Budapest, Magyar Divat & Design Ügynökség
Kurátor, programmenedzser: Löbl Krisztina, Makláry Lilla
Arculatterv: Illés Hajnalka