Ünnepeljük együtt a Walesi-Magyar Barátság Napját

Tudta, hogy már a mohácsi csatában is walesi katonák segítették a magyarokat? És azt, hogy Kossuth és Bartók Walesben is történelmet írtak? A sárkányok földjén egyre többen idézik fel büszkén Arany János sorait, a walesi nyelvű popzenének pedig külön ünnepe van Budapesten.

2023. május 14. Wales
Programok ITT érhetőek el. 

Cardifftól Bangorig, Aberystwyth-től Montgomeryig szinte Wales minden pontján fellelhetők magyar kulturális és történelmi értékek. 1947 óta több, mint 31 alkalommal ért el első helyezést magyar kórus Wales legnagyobb nemzetközi fesztiválján, Llangollenben - a tavalyi Nemzeti Eisteddfodon pedig Bartók Béla walesi vonatkozásai kerülhettek előtérbe.
Magyarországon sincs hiány a walesi kultúra kedvelőiből. Balatonalmáditól Békés vármegyéig sok magyar büszkén lobogtatja "Cymru" piros-fehér-zöld zászlaját - van, aki 25 éve! Csakúgy mint walesi barátaink, ők is szeretettel és odaadással ápolják a Wales és Magyarország között kibontakozó, sokrétű kulturális és üzleti kapcsolatot.

A számtalan kulturális "híd" ellenére az elmúlt évtizedekben kevés szó esett a két nemzet közötti, több száz éves kapcsolatról. Ezért alapította Brunner Bálint a Magyar Cymru nevű alulról építkező, költségvetés nélküli, önkéntes kezdeményezést. [Cymru, azaz "kömri" = Wales].

Ennek jegyében tavaly új mérföldkövet léptünk át a walesi–magyar kapcsolatokban. A Montgomeryi Magyar Napon Dr. Kumin Ferenc londoni magyar nagykövet hivatalosan is felavatta Montgomery háromnyelvű Arany János emléktábláját, amelyet a néhai Irinyi László, A walesi bárdok projekt megálmodója és megvalósítója
adományozott a bárdok városának 2017-ben. 
Az egésznapos rendezvényen több száz walesi és magyar vett részt - az éjszakába nyúló rendezvénysorozatnak pedig számos zenei és irodalmi programja is volt.
A helyi walesiek zászlókkal, magyar gulyással, magyar nyelvű énekekkel, és egy különlegesen palackozott walesi-magyar sörrel készültek a történelmi pillanatra. 

null

Annak érdekében, hogy méltó emléket állítsunk ennek a különleges napnak, és a jövőben is együtt ünnepelhessük a sokrétű kulturális kapcsolatainkat, május 14-ét a Walesi-Magyar Barátság Napjává nyilvánították. Ünnepeljen velünk május 14-én! Emeljük együtt poharunkat a barátságra, amely mindannyiunkat összehozott!

A Magyar Cymru többféleképpen készül a Walesi-Magyar Barátság Napjára, Magyarországon és Walesben egyaránt. Csatlakozzon valamelyik programhoz az alábbi linken keresztül: PROGRAMOK