Magyar siker a sportfilmek világbajnokságán Milánóban

Muhi András Pires rendező Szilágyi Áronról készült Egy mindenkiért című filmje nyerte el Milánóban a Sportfilmek Világbajnokságán az Olympic Spirit kategória Fődíját (Guirlande d' Honneur).

Ez volt a jubileumi 40. FICTS Challange, 5 kontinens 20 sportfilmfesztiváljának világdöntője, ahol közel kétezer film indult. Magyar alkotás korábban még nem részesült ilyen elismerésben. Muhi András Pires filmje nemcsak a FICTS, de a Los Angeles-i Magyar Film Fesztivál dokumentumfilm kategóriáját is elnyerte az elmúlt héten.

Az Egy mindenkiért exkluzív élsportolói és magánéleti szituációkban mutatja meg a háromszoros olimpiai, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok magyar kardvívó Szilágyi Áront, aki a budapesti világbajnokság fokozhatatlan izgalmait követően, a koronavírus-járvánnyal megterhelve érkezik meg a tokiói olimpiára, ahol végül történelmet ír. A rendező, Muhi András Pires 5 év alatt, több mint 100 forgatási napon át, közel 600 óra nyersanyagot forgatott Szilágyi Áronnal és a magyar kardválogatottal a kulisszák mögött.

null

Az Egy mindenkiért az ELF Pictures és a Bulb Cinema koprodukciójában készült 2016-2021 között, a Nemzeti Filmintézet, a Future FM, és a Generali támogatásával, a Strongaa-val és a Romis Mozival együttműködésben. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Egy mindenkiért megtekinthető a Filmio kínálatában, és eredeti zenéje, melyet Kalotás Csaba jegyez Áron címmel, hallgatható a Spotify-on.

A FICTS-ről

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert FICTS (Fédération Internationale Cinéma Televison Sports) évről évre díjazza azokat a mozgókép alkotásokat, amelyek a sportkultúrát és az olimpiai értékeket népszerűsítik. Az idén 40. alkalommal megrendezett nemzetközi filmes esemény szakmai zsűrije november 13-án, vasárnap este 5 kontinens legjobb alkotásait díjazta a milánói Palazzo Lombardiában.