Londoni tapsvihar a visegrádi Virtuózoknak

Vasárnap este lépett fel a brit fővárosban a magyar fejlesztésű, de az elmúlt években a hazai mellett a szlovák, cseh és lengyel nézőket is meghódító klasszikuszenei tehetségkutató hat felfedezettje. A kis virtuózok a londoni komolyzenei képzés fellegvárában, a Royal College of Musicban kaptak vastapsot a négy visegrádi ország nagykövetségeinek és kulturális intézeteinek illusztris, befolyásos vendégeiből álló közönségtől.

A Virtuózok V4+ fiatal tehetségeinek koncertjét a magyar V4-es elnökség keretében szervezte meg a magyar nagykövetség és a londoni Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ, együttműködésben Lengyelország, Csehország és Szlovákia londoni külképviseleteivel és kulturális intézeteivel.

null

A Royal College of Music 370 fős dísztermében teltház előtt adott elő szóló és kamarazenekari darabokat Abouzahra Mariam és Amira, Richard és Eduard Kollert, Zarina Zaradna és Alžbeta Reháková. A program nemzetközi és V4-es zeneszerzők, köztük Bartók Béla, Frédéric Chopin, Bedřich Smetana és Mikuláš Schneider-Trnavský műveiből állt.

A rendezvényen Kumin Ferenc magyar, Piotr Wilczek lengyel, Róbert Ondrejcsák szlovák nagykövetek és Michal Struhal cseh nagykövethelyettes képviselte a visegrádi országokat, de jelen voltak más országok Londonba akkreditált nagykövetei és vezető diplomatái, valamint a brit politikai és üzleti élet képviselői is

Kumin Ferenc magyar, Piotr Wilczek lengyel, Róbert Ondrejcsák szlovák nagykövetek és Michal Struhal cseh nagykövethelyettes a fellépő művészekkel

Kumin Ferenc magyar, Piotr Wilczek lengyel, Róbert Ondrejcsák szlovák nagykövetek és Michal Struhal cseh nagykövethelyettes a fellépő művészekkel

A koncertnek szomorú aktualitást adott az ukrajnai háború. Az áldozatok és a menekültek megsegítésére a szervezők a Brit Vöröskereszt segítségével gyűjtést is kezdtek, hiszen, ahogy Vincze Máté a londoni Liszt Intézet vezetője megnyitójában kiemelte, a visegrádi országok oroszlánrészt vállalnak a humanitárius segítségnyújtásban és a menekültek ellátásában. Az adománygyűjtés a lengyel-ukrán származású, 10 éves énekes-hárfás Zarina Zaradna fellépésével indult.

Az elmúlt hét évben a Virtuózok forradalmasította a magyar televíziós piacot, és gyorsan a legnézettebb műsorok közé került. A műsor a fiatal komolyzenei tehetségek felfedezésére és fejlesztésére összpontosít, és a nézőket a klasszikus zene befogadására ösztönzi. A produkció nemzetközi változata 2020-ban indult. A Visegrádi Négyek országaiban – Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban, valamint Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában adásba kerülő műsor a magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósulhat meg, immár a harmadik évfolyam következik.

A műsor és oktatási program célja, hogy ne csak a résztvevő országok klasszikus zenei sokszínűségét, hanem a határokon átívelő közös közép- és kelet-európai kultúrát is népszerűsítse.

A koncert Magyarország V4-es elnökségének évében valósult meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával.