A Szelíd nyerte el a legjobb debütáló filmnek járó Discovery díjat a londoni Raindance Filmfesztiválon

A női testépítőről szóló Szelíd című melodráma a Discovery kategóriában a legjobb filmnek járó díjat nyerte Nagy Britannia legnagyobb, független filmeket felvonultató nemzetközi szemléjén Londonban

A Nemes Anna és Csuja László által rendezett melodráma, a Szelíd egy női testépítőről szól, aki áruba bocsátja testét, hogy előteremtse a világbajnokságra való kijutáshoz szükséges pénzt. Egy röpke szerelmi találkozás azonban rádöbbenti, hogy neki is van lelke, amely – testéhez hasonlóan – megérdemli az elismerést.

A Nemzeti Filmintézet által támogatott alkotást az amerikai Sundance Filmfesztiválon mutatták be először, ahol első magyar játékfilmként a versenyprogramban szerepelt, illetve vetítették a rangos Sydney Filmfesztiválon is. A Szelídet korábban díjazták már a Cleveland Nemzetközi Filmfesztiválon és a németországi Wiesbadenben rendezett GoEast fesztiválon, a Transsilvania Nemzetközi Filmfesztiválon Csonka Eszter a filmben nyújtott alakításáért a játékfilmes zsűri elismerését érdemelte ki.

Az október 26. és november 5. között immár 30. jubileumát ünneplő Raindance Filmfesztivál a független filmesek egyik legfontosabb eseménye, amely évről évre több mint tizenhatezer látogatót, köztük több száz szakmabelit vonz a brit fővárosba. Az idei zsűri tagjai között olyan sztárok voltak, mint a Trónok harcából ismert Liam Cunningham, a Homeland – A belső ellenség főszerepét alakító Damian Lewis, illetve a spanyol-német származású világhírű színész, Daniel Brühl.