Újra színpadon a Londoni Pódium Kabaré

Dátum:  május 5.
Időpont: 18:00
Helyszín:  London
17-19 Cockspur St, London SW1Y 5BL

A budapesti kabaré kiváló, a harmincas években a brit fővárost is meghódító magyar művészeinek állított emléket tavaly októberben a londoni Liszt Intézet saját rendezésű, teltházas estje a londoni Sohóban.

A vártakat felülmúló népszerűségre tett szert a Londoni Pódium Kabaré, melyre a jegyek három napon belül elkeltek. A londoni Liszt Intézet idén az új színháztermében mutatja be az 1930-as évek legendás londoni magyar emigráns kabaréjának emléket állított előadását, hogy lehetőséget biztosítson azok számára, akik lemaradtak az eseményről.

Képzelje el, hogy túlélt egy halálos járványt. A háború utáni szegénységgel és a háborútól való félelemmel küzd. Dermesztő szélsőséges ideológiák törnek előre keleten és nyugaton egyaránt. Igen, ezt volt az 1930-as évek. És a legjobb orvosságot a helyzetre a nevetés szolgáltatta.

Az önkéntes száműzetésben élő közösség híres szatirikus Londoni Pódium kabaréja 1945 óta először tér vissza a színpadra egyetlen előadás erejéig. Az est emléket állít a legendás alkotóknak: Békeffi Lászlónak, Mikes Györgynek, Seiber Mátyásnak, Ignotus Pálnak, Nagy Endrének és társaiknak.

A londoni magyar kabaré a háború alatt és azt követően is az emigráns lét fontos jellemzőit veszi górcső alá: a politikai alkalmazkodás kérdését egy új kulturális keretrendszerben, önmagunk és mások definícióját, valamint egy újonnan betelepült kulturális közösség kézzel fogható hatását a brit művészeti szcénára.

Napjaink történéseivel való bármilyen hasonlóság pusztán a véletlen műve.

Szereposztás:

Kun Áron
Sylas Szabolcs
Ryan Alexander Full
Ostorházi Bernadett
Gyulai Júlia

Zongora:

Csabay Domonkos

Külön köszönet:

Monica Bohm-Dunchan
Sárközi Mátyás
Julia Seiber Boyd
Robert Waterhouse
Wollner Ildikó

Művészeti vezető:

Szabó Ferenc-János

Írta:

Mikes György, Ignotus Pál, Karinthy Frigyes, Békeffi László és Örkény István

Zenét szerezte:

Seiber Mátyás

Fordította:

Hideg Rachel

Rendező:

Matyóka Judit- Liszt Intézet Londoni Magyar Kulturális Központ

Megbízó:

Vincze Máté - Liszt Intézet Londoni Magyar Kulturális Központ

Fotó kreditek: Bartha Botond