Pali

Maléter Pálné életmonológja

Dátum:  október 21.
Időpont: 18:30
Helyszín:  London
17-19 Cockspur St, London SW1Y 5BL

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezésének alkalmából a Liszt Intézet London Magyarország Londoni Nagykövetségégel együttműködve bemutatja a színpadon Maléter Pálné életmonológját. 

A monodráma egy ember szemüvegén keresztül mutatja be az 56-os forradalmat, és annak egyik hősét egészen a 89-es újratemetésig. Maléter Pál 41 éves sem volt, amikor 1958. június 16-án a forradalmi kormány honvédelmi minisztereként Nagy Imrével egy napon kivégezték. A Pali az 2019-ben 87 évesen elhunyt, ám haláláig szellemileg teljesen friss özvegye, Gyenes Judith tragikus, ám mégis melegséggel, humorral teli története, amely egyúttal a magyar közelmúlt egyik legfényesebb pillanatáról is első kézből számol be. Az előadás 15 órányi mélyinterjú és egyéb kiegészítő dokumentumok alapján készült.

A Pali a Mindenki c. Oscar-díjas film főszereplője, a 2017-es Magyar Filmhét Legjobb Színésznője, Szamosi Zsófia előadásában látható.

„A Pali Szamosi Zsófia jutalomjátéka. (…) A színésznő érzelmi hullámvasútján egyik pillanatban a kamaszlányos rajongó szerelmen, a másikban az aggódó feleség magányán, a harmadikban az elhagyott szerelmes kétségbeesésén és kitartásán visz végig minket.”
Soós András/7ora7.hu

A Pali című előadásért a Legjobb monodráma díját nyerte
2020-ban a MOSTFeszt-en.

 

nullnullnull