Mészáros Márta hónap a Brit Filmintézetben

Dátum:  július 5. - július 31.
Helyszín:  BFI Southbank
Belvedere Rd, London SE1 8XT

Júliusban a Brit filmintézet (BFI) egy hónapos retrospektív programsorozattal ünnepli Mészáros Márta elismert magyar filmrendezőt. A mozifilmek megtekinthetőek élőben a londoni BFI Southbank központban, és július 17-től online a BFI Player műsorán. Mészáros Márta, aki szeptemberben tölti be a 90. életévét, előre felvett bevezetőkkel és rövid videókkal lesz jelen a programsorozaton, amelyeket a BFI Southbank válogatott filmjei előtt vetítenek, valamint Egyesült Királyság-szerte ingyenesen elérhetőek lesznek a BFI online csatornáin keresztül. A program megvalósításában a BFI partnere a Nemzeti Filmarchívum és a Londoni Magyar Kulturális Központ.

Műsoron szerepel többek között Mészáros díjnyertes fikciós debütálása, az ELTÁVOZOTT NAP (1968); a nemzedékek közötti női szerep fejlődését feldolgozó ÖRÖKBEFOGADÁS (1975), amely az első olyan női rendező által készített film volt, amely elnyerte az Arany Medvét a Berlinale-n; valamint a Napló-trilógia Czinkóczi Zsuzsa főszereplésével – NAPLÓ GYERMEKEIMNEK (1984), NAPLÓ SZERELMEIMNEK (1987) és NAPLÓ APÁMNAK, ANYÁMNAK (1990). Szintén a program része a SZABAD LÉLEGZET (1973) helyreállított verziójának világpremierje, amelyben egy fiatal szövőnő az őszinteség próbáját állja ki, mikor szerelembe esik egy ifjú egyetemista fiúval.

Az Egyesült Királyság közönsége a BFI Player online streaming szolgáltatáson keresztül is felfedezheti Mészáros filmekben gazdag karrierjének legfontosabb címeit, az ÖRÖKBEFOGADÁS, SZABAD LÉLEGZET (mindkettő július 17-től) és a NAPLÓ TRILÓGIA (mindhárom rész július 24-től) is elérhetővé válik az előfizetők számára.

Miközben Mészáros mindig is ellenállt a „feminista filmrendező” címkének, tagadhatatlanul női szempontból készíti filmjeit, gyakran saját személyes tapasztalatai alapján. Munkái rengeteget tanítanak a nézőknek a szülők és gyerekeke közti kapcsolatról, az állam és egyén viszonyáról és a közép- és kelet-európai életről. Maggi Hurt, a programsorozat koordinátora, az ELTÁVOZOTT NAP (1968) július 5-i vetítése előtt Mészáros munkájának legfontosabb narratív és stilisztikai elemeit tárja fel előadásában.

Az műsoron megjelelő összes filmet a Magyar Nemzeti Filmarchívum nemrég restaurálta, amely kiváló alkalmat biztosít arra, hogy megemlékezzünk Mészáros éles, metsző stílusú narratívájáról és képvilágáról, amely korunkban is éppoly releváns, mint készítésekor volt.

Bővebb információ és jegyvásárlás az alábbi LINKEN keresztül érhető el.