Bozó Szabolcs kiállítás

Dátum:  augusztus 26. - szeptember 24.
Időpont: 23:00
Helyszín:  Carl Kostyál Galéria
12A Savile Row, London W1S 3PQ

A nagy sikerű párizsi, spanyol és kínai bemutatkozást követően a londoni Carl Kostyál Galéria ad helyet Bozó Szabolcs festőművész első önálló kiállításának a szigetországban. A „The Explorer” nevet viselő tárlaton 13 akril és olaj vászon alkotáson keresztül lehet megismerkedni a magyar származású művész névjegyévé vált felfedező stílusú különös karakterekkel.

Szabolcs főleg a festésre és a rajzolásra összpontosít, gyakorlatában a két műfaj határaival kísérletezik, könnyedén kezeli a vásznat, mintha kifestőkönyv lenne. Műveiben gyakran használ gyermekrajzszerű, képzeletbeli, barátságos állatokra hasonlító elemeket és élénk színeket.

Legjellegzetesebb visszatérő motívumát, a gülüszemű karaktereket a vendéglátóiparban szerzett élményei ihlették. Szabolcs éveken át takarított londoni éttermekben az úgynevezett Henry porszívóval. Ennek az ipari porszívónak az a jellegzetessége, hogy két nagy szemet és mosolygó fejet nyomtatnak rá, mely beleégett a művész memóriájába. Viccesen azt is szokta mondani, hogy a cubism (kubizmus) helyett ő a cuteism (cukizmus) mozgalmat képviseli.

Szabolcs az alkotást először kis jegyzettömbökre való firkálással kezdte, a mai napig rendkívül fontosnak tartja az eredti vázlatok fókuszba helyezését, a tökéletlenség felnagyítását. A jelenlegi kiállítás keretein belül olyan egyéni portrék és csoportos alkotások új szériáját mutatja be, melyek megkérdőjelezik a logika és a valóság fogalmát. A már jól bevált nagy szemű alakok rendhagyó összeállításba helyezése meglepő módon egy egyszerű narratívát sugalmaz.

A különleges tárlat megtekinthető szeptember 25-ig a Carl Kostyál Galériában, minden héten keddtől szombatig.

Kreditek: Photo by Prudence Cuming. ©the artist. Courtesy of Carl Kostyál