Lumiere 2021

Az Egyesült Királyság legnagyobb fényfesztiválja Durham-ben

Dátum:  november 18. - november 21.
Helyszín:  Lumiere Festival
Durham DH1 3EH United Kingdom

A Lumiere az Egyesült Királyság legnagyobb, 2009 óta megrendezett fényfesztiválja. A 2021-es Lumiere központi eleme lesz Durham-ben a "Vak remény a szívünkben" című fényfestés, amelyet Balogh Zsolt (Palma Studio) készített a Liszt Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központ támogatásával.

A Durham-i Katedrális homlokzatára vetítendő alkotást a novemberben tartott mexikói Día de los Muertos (Hallottak napja) inspirálta, amelyen a mexikóiak összegyűlnek, imádkoznak és megemlékeznek az elhunyt családtagokról, barátokról. A fényfestés ezáltal reflektál a jelenre, a veszteségre, bezártságra és sötétségre, amelyet mindnyájan elszenvedtünk, egyúttal a Lumiere fényének visszatérése a reményt is megjeleníti a város és lakosai számára. Az alkotás a helyi közösségről készült fotókkal kezdődik, amint annak tagjai gyertyát gyújtanak a katedrálisban.

A fényfestéshez Richard Hammarton zeneszerző komponált zenét, amely a csendes meregéstől indulva fokozatosan erősödik, zenekari szólamok mellett a bogarak zümmögését és a szárnyak suhogását is megidézi.

A 12 perc hosszú fényfestést minden este többször is levetítik a fesztiválon.

VAK REMÉNY A SZÍVÜNKBEN, Palma Studio. Kredit: Balogh Zsolt.

VAK REMÉNY A SZÍVÜNKBEN, Palma Studio. Kredit: Balogh Zsolt.