Karácsonyi koncert

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművésszel és mentoráltjaival

Dátum:  november 29.
Időpont: 19:00
Helyszín:  St Paul’s Church Covent Garden
Bedford Street London WC2E 9ED

Ünnepelje az Adventet a londoni Liszt Intézet hangulatos koncertjén Balázs János Kossuth-díjas zongoraművésszel és mentoráltjaival.

A koncert a legendás és világhírű magyar zongoraművész Cziffra György születésének 100. évfordulóját ünnepli Londonban. A budapesti Cziffra Fesztivál és a Cziffra György - emlékév művészeti vezetője Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész tanítványaival, mentoráltjaival és felfedezettjeivel közösen lép színpadra, ahogy tette ezt annak idején Senlis-ban Cziffra György. A koncerten fellépő három fiatal tehetsége felöleli a világhírű magyar zeneoktatás és tehetségkutatás szinte teljes palettáját, hiszen a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóit, a Virtuózok című televíziós komolyzenei tehetségkutató műsor felfedezettjeit, a Snétberger Zenei tehetségközpont diákjait, a Talentum Hungaricum program mentoráltjait és a Cziffra Fesztivál Tehetség díjasait köszönthetjük és hallgathatjuk meg a hangversenyen. Ami pedig összeköti őket az nem más, mint Balázs János és a Cziffra György féle zenei örökség.  

Janszó Orsolya a Hágai Királyi Zeneakadémia és egyúttal a Pozsonyi Konzervatórium hallgatója klasszikus ének szakon. Karrierje során számos templomban és koncertteremben énekelt már, mint pl. a madridi Prado, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Nagyterme, a bécsi Altes Rathaus, illetve a madridi Casinóban személyesen Zsófia királynénak. Repertoárjában egyaránt megtalálhatóak a klasszikus és romantikus zeneirodalom remekművei.

Ungár Cecília 21 éves klasszikus zongorista, aki jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem másodéves hallgatója. Mentorai Falvai Katalin és a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, Balázs János. Cili számos hazai versenyen, koncerten vett részt, kimagasló eredménnyel. Különleges helyszíneken mutatkozhatott be, például: a Budapest Music Center, a bécsi Mozart-ház, a Budapesti Nemzeti Múzeum. A 2017-ben megrendezett televíziós komolyzenei tehetségkutatón, a Virtuózokban egészen a középdöntőig jutott. A Dunakeszi Szimfonikus Zenekarral több alkalommal is bemutatkozott.

Pusker Júlia zenész családban született, hegedülni 5 évesen kezdett. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd a londoni Royal Academy of Music hallgatójaként végezte Kokas Katalin, Kertész István, majd Pauk György osztályában. 2021/22-es évadban szólistaként lép fel a Belga Nemzeti Zenekarral, a Brüsszeli Filharmonikusokkal, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a London Mozart Players-el, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral és az Óbudai Danubia Zenekarral. Európa-szerte olyan fesztiválokon és mesterkurzusokon vett részt, mint a Besançon Zenei Fesztivál, az IMS Prussia Cove, a Holland Music Session, Kronberg Akadémia és a Santander Fesztivál Akadémia.

Az Erzsébet Királynő Versenyen elért sikere mellett számos figyelemreméltó díjban részesült, mint például a neves Junior Prima díj, vagy a Cziffra Fesztivál Tehetség díja. 2016 és 2021 között a brüsszeli Queen Elisabeth Music Chapel rezidens művésze volt, Augustin Dumay irányítása alatt. Júlia egy olasz, 1690-ben készült Matteo Goffriller hegedűn játszik a Michael Guttman Foundation jóvoltából.

Balázs János a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott. Egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. A Cziffra György Fesztivál és Emlékév művészeti vezetője.

Aki egyszer hallotta játszani, egészen biztos, hogy szuggesztív és teljesen egyedi koncertélményben volt része. Kritikusok kiemelik játékmódjának finomságát, a zongora hangszínének elbűvölő sokszínűségét, dinamikai skálájának határtalanságát és lenyűgöző technikai képességét.

Visszatérő művésze az amszterdami Concertgebouw-nak, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumnak, a kölni Filharmóniának a budapesti Zeneakadémiának és a MÜPÁ-nak. Sikeres koncerteket adott a Cité de la Musique, Palau de Musica, Barbican Centre, Wiener Konzerthaus és a Royal Conservatory színpadán.

2016-ban Budapesten életre hívta a Cziffra György Fesztivált, melyet példaképe szellemi és zenei örökségének hagyatékának ápolására ajánlott fel. A fesztivál az elmúlt 5 évben Magyarország legrangosabb komolyzenei rendezvénysorozatai közé emelkedett. 2021-ben Cziffra György születésének 100. évfordulóját Magyarország Kormánya hivatalos emlékévvé nyilvánította, melynek művészeti vezetésére Balázs János kapott felkérést.

Hazája szinte minden szakmai és állami díjának tulajdonosa, beleértve a Kossuth-díjat, melyet a díj fennállása óta legfiatalabbként ítéltek oda számára. Nemzetközi díjai közül kimagaslik a Young Steinway Artist cím és a lengyel állam kitüntetése.

A koncertre való belépés ingyenes, de Evenbrite-on történő regisztrációhoz kötött.

Fotókredit: Emmer László, Kurt Chan

Fotókredit: Emmer László, Kurt Chan

Program

 

Ungár Cecília (zongora)

Debussy: Deux Arabesques 1.

Gershwin: Swanee (Songbook)

Liszt: Hungarian Rhapsody no. 6

 

Janszó Orsolya (szoprán), Balázs János (zongora)

Tchaikovsky: „Nochi bezumnie” (Wild Nights)

Dvořák: Rusalka’s Aria

Lehár: Meine Lippen sie küssen so heiss

 

Pusker Júlia (hegedű), Balázs János (zongora)

Vecsey: Valse Triste

Hubay: Carmen Fantasy

 

Balázs János (zongora)

Mozart: Twelve Variations on "Ah, Vous Dirai-je, Maman" K.300e

Schumann-Liszt: Widmung

Puccini-Balázs: Lauretta’s Aria

Tchaikovsky-Balázs: The Nutracker Paraphrase

Brahms-Cziffra: Hungarian Dance No. 5

Balázs: Improvisation on Hungarian Christmas songs

Strauss-Cziffra-Balázs: Reminiscence

 

A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével valósul meg. A londoni koncert szervezében az emlékév partnere a Liszt Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központ.