HU Képzőművészeti Rezidenciaprogram

Dátum:  szeptember 2. - szeptember 6.
Helyszín:  Hoxton 203
253 Hoxton St, Whitmore Estate, London N1 5LG

A Londoni Magyar Kulturális Központ képzőművészeti rezidenciaprogramot indított 2020. augusztus 1-jével, avval a céllal, hogy a fiatal magyar képzőművészeknek kapcsolati és integrációs lehetőségeket nyújtson az Egyesül Királyság alkotói szcénájában, és ezen keresztül segítse érvényesülésüket a nemzetközi piacon. Az egy hónapos programot nagyszabású kiállítás zárta, az angliai sajtó és a szakma neves képviselőinek jelenlétében.

A szakértői zsűri által kiválasztott rezidens két magyar és egy angol művész - Teplán Nóra, Tendl Károly és Joonhog Min - látványos installációi 2020. szeptember 2. és szeptember 6. között voltak megtekinthetők.

Teplán Nóra (sz. 1990, Budapest), Magyarországon élő festő és kurátor. Alkotói munkássága a poszt-festői eljárásokból és elméletekből indul ki, több médium összeillesztésével dolgozik. Munkájára jellemző a kollázsok és szövegek használata, amelyek a festés történelmére utalva sajátosan egyedi nyelvet alakítanak ki a művészetében. A Budapesten élő művész a rendkívüli helyzetre való tekintettel online tartotta a kapcsolatot a mentorokkal, installációja a digitális gyökereknek köszönhetően könnyedén eljutott a londoni galérián keresztül a brit közönséghez, az alkotás részét képező audio-anyag felvételében pedig angliai mentora, Martina Schmuecker működött közre.

Tendl Károly (sz. 1989, Budapest) Londonban élő és dolgozó magyar művész. 2019-ben diplomázott a neves Royal College of Art egyetemen. Művészetében hangsúlyt kap a próza, sajátos alkotói stílusának védjegye a kultúra és az identitás megszokott aspektusból való kimozdítása és új látótérbe helyezése. Installációiban a sötét nosztalgikus tartalmak futurisztikus újragondolása ábrázolódik audiovizuális eszközökkel. A rezidenciaprogram során készült alkotásával a hagyományos magyar mondavilágot kapcsolta össze az urbanista modern brit életérzéssel.

A művészek munkáját a rezidenciaprogram során a Londonban élő és alkotó Nemes Márton és Martina Schmuecker képzőművész kurátorok segítették.