Egypercesek

Örkény István népszerű novelláinak bemutatása

Dátum:  május 13.
Időpont: 17:30
Helyszín:  Liszt intézet London
17-19 Cockspur St, London SW1Y 5BL

Örkény István magyar író 110. születésnapja alkalmából tartsanak velünk egy estére, amelyen Örkény István híres "Egyperces" novelláit ünnepeljük.

"Amikor megszülettem, olyan feltűnően szép voltam, hogy a főorvos a karjára vett, és szobáról szobára végigmutogatott a klinikán. Azt mondjak, még mosolyogtam is, amitől a többi mamák irigyen felsóhajtottak. Ez röviddel az első világháború kitörése előtt történt, 1912-ben, s azt hiszem, ez volt egyetlen teljes értékű sikerem. Ettől kezdve életem folytonos dekadencia. Nemcsak szépségemből vesztettem, fogaimból s hajamból hullattam el, hanem a külvilággal szemben is egyre inkább alulmaradtam." 
A magát így bemutató Örkény István azon kevés magyar írók egyike, akinek művei és neve Magyarország határain túlra is eljutott. Bár csak maroknyi művet - öt színdarabot és néhány novellát - írt, ezek közül néhány nemzetközi elismerést hozott neki, különösen A Tóth család és a Macskajáték. Arra a kérdésre, hogy miért nem készített több művet, Örkény a rá jellemző őszinteséggel válaszolt: "Csak akkor írok, amikor ötletem támad".

Drámái mellett Örkény István leginkább egyperces történeteiről ismert, amelyek védjegyévé váltak: rövid, tömör, gyakran sokkoló, groteszk vagy abszurd darabok, anekdoták, néha objets trouvés, újságokból vagy hivatalos közleményekből vett, kissé kiforgatott történetek, amelyek "tömören és viccesen foglalják össze a korabeli abszurditás egy részét". (Györffy Miklós)

Örkény zsenialitásának megünneplésére az esten bemutatásra kerül az Egyperces történetek alapján készült két rövidfilm, az In memoriam Dr. H.G.K. és az Inquiry Into The State of My Health; valamint a rövidfilmek szereplői felolvasásokat tartanak más, közkedvelt Örkény-történetekből, és a filmek készítőivel és Örkény műveinek elsőszámú fordítójával, Solossy Judittal beszélgetnek.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ITT lehet.