2016 Szent Márton éve Magyarországon

A 2016-os évet Szent Márton-emlékévnek nyilvánította a magyar kormány.

A jubileumi év célja, hogy ráirányítsa a figyelmet Szent Mártonra, aki 1700 éve, 316-ban született Savariában (a mai Szombathelyen)és életével, cselekedeteivel példaképül szolgálhat. A szervezők az emlékévben megvalósított programok segítségével Szent Márton alakját, személyiségét és lelkiségét kívánják megismertetni az emberekkel, hogy többet tudjanak meg arról a személyről, akit példás élete miatt avattak szentté.

Az emlékév kapcsán hívők és nem hívők részére szerveznek lelkiségi, szakrális, valamint kulturális és sporteseményeket, melyeknek Szent Márton személyének megismertetése mellett közösségformáló ereje is van.

A Szombathelyi egyházmegye lelkiségi programjainak kiemelkedő része az egyházmegyei zarándoklat, melynek során elviszik Szent Márton ereklyéjét a vasi és zalai településekre. A legfontosabb kulturális programok: Werner Alajos Szent Márton miséjének ősbemutatója és Szent Márton életét és korát bemutató előadássorozat.

Pannonhalmán többek között Szent Márton-olimpiát, ökumenikus lelkigyakorlatot, Szent Márton-konferenciát, komoly- és könnyűzenei koncerteket, valamint zarándoklatot tartanak.

Szombathely városa Szent Mártonra szakrális, kulturális és közösségi programokkal emlékezik, melyek csúcspontja a november havi Szent Márton ünnep-sorozat koncertekkel, kiállításokkal és szentmisével.


A Szent Márton és Pannónia című kiállítás két részből épül fel: Szombathelyen, az Iseum Savariensében Pannónia és Savaria történetét mutatják be Szent Márton korának római gyökereitől, a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban pedig a keresztény Szent Márton szerzetes és püspök kora, és az azt követő évszázadok emlékei tekinthetők meg.