Vasarely-kiállítás

Dátum: 2016 november 10. - 2017 január 20.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Barvarska steza 8, 1000 Ljubljana
Victor Vasarely

Victor Vasarely

Először Ljubljanában!

Victor Vasarely november 10-én nyíló kiállításán szereplő művei először tekinthetők meg Ljubljanában, sőt, olyan művei is láthatóak lesznek, amelyek még egyáltalán nem szerepeltek nyilvános kiállításon. Az op-art atyja születésének 110. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon a pécsi születésű művész 20 művének szitanyomatát tekinthetik meg a Balassi Intézetbe látogatók. A képek Vasarely munkásságának érett korszakában, az 1960-80-as évek közötti időszakban készültek, és átfogó képet nyújtanak a művész munkásságáról.
A Vasarelyvel több évtizedes barátságot ápoló Csepei Tibor és felesége, Csepei Kati a 80-as évektől gyűjtötték a művész munkáit, többször jártak nála Párizsban, és több száz kiállítást rendeztek alkotásaiból Magyarországon és a világban. A kiállításon nyomon követhető az op-art kialakulásának folyamata a világszerte ismert Zebra változataitól az organikus, vagy a konstruktív látványélmény fokozatos absztrakcióján át a geometrikus, fekete-fehér konstruktív művekig.

A kiállítás megnyitójára 2016.11.10-én este 19.00 órakor kerül sor a Balassi Intézet galériájában. A kiállítást Csepei Katai, a hagyaték kezelője és Pavel Toplak kurátor méltatja.