V4 Connects Art & Design SoundWeaving V4 Edition / Entrée V4 kiállítások megnyitója Magyarország V4-elnökségének ljubljanai programsorozatán belül

Dátum:  május 10. - május 16.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Barvarska steza 8, 1000 Ljubljana
null

A Visegrádi Együttműködést a közös múltra, értékekre, érdekekre, valamint a kölcsönös bizalomra alapozva hozták létre a magyarországi Visegrádon. A négy ország – Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – együttműködése kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy jobban megismerjük és bemutassuk egymás hagyományait, művészetét, épített örökségét, természeti értékeit és kultúráját.

Entrée V4

A képző- és iparművészeti egyetemeken frissen végzett hallgatók munkái legtöbb esetben csupán az adott intézmény falain belül, a hallgatóknak a diplomavédések apropóján rendezett kiállításokon láthatóak. Az „Entrée V4” a Visegrádi Csoport országaiban diplomázó hallgatók 2017-es diplomamunkáiból, fotográfiákból, festményekből, grafikákból, szobrokból és vegyes technikájú alkotásokból nyújt válogatást.

SoundWeaving V4 Edition

Szirmay Zsanett, textilművész a Visegrádi Csoport országai közti kapcsolatra, a közös kulturális örökségre reflektálva alkotta meg a cseh, lengyel, szlovák és magyar keresztszemes hímzés motívumvilágát bemutató textilinstallációt.

A bemutatott minták és a zenelejátszó segítségével dallamokká alakuló motívumok a közös értékekből építkező Visegrádi Csoport országai közötti köteléket illusztrálják. A motívumok zenei átírását Vikukel Dániel zenész, zeneszerző fejlesztette a lyukszalagos zenelejátszó zengőfésűire. A SoundWeaving V4 Edition minden érzékszervet egyszerre mozgató, a népművészet, a design és a zene határterületeit ötvöző projekt.A kiállítás-sorozat a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány megbízásából a 2017-2018-as magyar V4-elnökség keretében valósul meg a Hybridart Management szervezésében.A kiállítás május 16-ig tekinthető meg.

Megnyitó: 2018. május 10., csütörtök, 19:00