Pilvax kávézó - kávé verssel, elvitelre

Dátum:  március 15.
Időpont: 10:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Barvarska steza 8, 1000 Ljubljana
Kokárda

Kokárda

1848. március 13-án kitört Bécsben a forradalom, ahol a diákok alkotmányt, valamint az általános választójog bevezetését követelték. Ez volt az úgynevezett márciusi forradalom kezdete. Később forradalmi hullám söpört végig a Habsburg Monarchián, Dánián, Hollandián, Svédországon, Oroszországon, Belgiumon és Olaszországon is... Így tört ki a forradalom 1848. március 15-én Magyarországon is.
A fiatalok, köztük Petőfi, Jókai, Vasvári és Irinyi a forradalom előestéjén a Pilvax kávézóban gyülekeztek, és megbeszélték, hogy követeléseikkel és forradalmi verseikkel az utcára vonulnak. Erre emlékezve a MKI előterében minden kedves betérőt szívesen látunk egy versidézettel ellátott, forró kávéra, elvitelre.

A magyar kokárdát március 15-én, az 1848-1849 -s forradalom és szabadságharc kezdetét jelentő pesti forradalom évfordulóján szokás viselni. A magyar hagyomány szerint a pesti radikális ifjúság vezérei Petőfi Sándor és Jókai Mór szerelmeiktől, Szendrey Júliától illetve Laborfalvi Rózától kaptak nemzeti színű kokárdát a forradalom estéjén. A francia kokárdától eltérően nem kalapra tűzték, hanem a kabát hajtókájára vagy mellrészére a szív felőli oldalon.
Történetileg a magyar kokárda a nemzeti függetlenedés eszméjét magukénak valló polgárok szimbólumává vált, kör alakú nemzetiszín formában, kis pántlikákkal. A szembejövő személyek számára azt volt hivatva látható módon közölni, hogy viselője a magyar forradalmi eszméket magáénak vallja.