Pécsi Kulturális Napok Szlovéniában

Dátum:  szeptember 14. - szeptember 15.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Barvarska steza 8, 1000 Ljubljana
null

Szeptember 14-én és 15-én Szlovéniában mutatkozik be Pécs városa. A Pécsi Kulturális Napok Ljubljanában, Mariborban és Lendván szervezett rendezvénysorozata a város pezsgő irodalmi életével, zenei kultúrájával és a közeli Villányi borvidék kiváló boraival ismerteti meg a közönséget. A ljubljanai programok helyszíne a Balassi Intézet lesz, ahol a résztvevőket érdekes beszélgetéssel, fotókiállítással, koncerttel és borkóstolóval várjuk.

 

Mariborban a Pokrajinski muzej ad otthont a Zsolnay Porcelángyárat bemutató kiállításnak, Lendván a legkisebbek bábszínházi előadáson, a felnőttek pedig bordal-koncerten és borkóstolón vehetnek részt. A kulturális csemegék a Zsolnay Kulturális Negyed jóvoltából érkeznek Szlovéniába. Részletes program a honlapunkon és facebook oldalunkon található.

 

Baranya borai

 

Baranya megye Magyarország egyik legjelentősebb bortermő tája, amely két borvidéknek, a Pécsinek és a Villányinak ad otthont.

A pécsi a kisebbik borvidék, ahol elsősorban fehérborok készülnek, köztük a különlegességnek számító cirfandli, míg Villány a legismertebb magyar vörösboros borvidék, ahol a legfontosabb fajták a portugieser és a cabernet franc, de ugyanúgy egyre több hangsúlyt fektetnek a kékfrankosra is.

Válogatásunkban elsősorban a térségre jellemző fajtákat, bortípusokat mutatjuk be.

 

1) Irsai Olivér (Pécsi borvidék)

2) Cirfandli (Pécsi borvidék)

3) Rosé (Pécsi borvidék)

4) Portugieser (Villányi borvidék)

5) Kékfrankos (Villányi borvidék)

6) Cabernet Franc (Villányi borvidék)

 

Program:

Szeptember 14., csütörtök, 17:00-21:00, Balassi Intézet, Ljubljana

 

17:00

Beszélgetés a Pécsi Íróprogram szlovén résztvevőjével, Primož Reparral

Primož Repar kétségkívül a független Szlovénia irodalmi életének egyik központi alakja. Az Apokalipsa folyóirat főszerkesztője és a kiadó igazgatója, a nemzetközi Magazin a magazinban projekt ötletgazdája, amely már két évtizede köti össze Európa számos kulturális intézményét. Ő a ljubljanai Kirkegaard Intézet alapítója is. A pécsi Jelenkor folyóirattal és kiadóval való hosszú és gyümölcsöző együttműködésről, a pécsi íróprogram ösztöndíjasaként szerzett tapasztalatairól és a jövőbeli kihívásokról Marjanca Mihelič műfordítóval beszélget.

Az irodalmi est vendége lesz Niko Goršič színész is, aki Primož Repar verseit és haikuit olvassa fel.

 

18:00

A szlovéniai Pécsi Kulturális Napok és a fotókiállítás megnyitója

Pécsi élet/képek - A Mecseki Fotóklub és pécsi fotósok kiállítása

A 30 pécsi képet felvonultató tárlaton a 2000 éves város legfontosabb értékei jelennek meg. A fényképek közül sok arra fókuszál, hogy Pécs mi mindent kamatoztatott a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címből, hogyan lett még színesebb az itteni kulturális és mindennapi élet.

A Mecseki Fotóklub 1957-ben alakult. A mai napig független egyesületként működik. Tagsága hozzávetőleg ötven fő. Élénk a kapcsolatuk a társművészetek alkotóival. Galériájukban évi 8-9 kamarakiállítást rendeznek. A Nemzetközi Fotófórum szervezet alapítói között voltak, amely a később alakult Alpok-Adria munkaközösséghez is csatlakozott. Pécs testvérvárosaik közül Eszék (HR), Lahti (FIN), Graz (A), Fellbach (D) és Arad (RO) fotóklubjaival tartanak intenzív, szakmai kapcsolatot.

 

18:30

UniCum Laude-koncert

Az UniCum Laude Énekegyüttes 1994-ben alakult. Az együttes valamennyi tagjának magas szintű kórusmúltja van, többségük karnagyi diplomával rendelkezik, néhányan szólistaként is vállalnak fellépéseket. A kamaraéneklés igazi kihívás minden énekesnek, hiszen így mód van az egyéni elképzelések megvalósítására. Az UniCum Laude már nevében is tükrözi műsorpolitikáját, amely a zenetörténet széles rétegeinek ritkán hallható, különleges darabjaira épül.

www.unicumlaude.hu

 

19:30

Borkóstoló pécsi-villányi borokból

Magyarország egyik legjelesebb borvidéke található a Pécstől harminc kilométerre, délre fekvő Villányban. A jeles villányi borászok közül is kiemelkedik a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft partnere, a Bock Pincészet, ahonnan a Szlovéniában felvonuló borok többsége származik. De nem feledkezhetünk el a jellegzetes pécsi bormárkáról, a cirfandliról sem, ami szintén egyre népszerűbb a minőségi borok kedvelői között. A borkóstoló során fehér-, rozé és vörösborokat lehet kóstolni szakavatott sommelier, Győrffy Zoltán útmutatása mellett, megismerve a pécsi és Pécs környéki borok eredetét, sajátosságait.

 

 

Szeptember 15., péntek, Lendva, Bánffy Központ

16:30

Megnyitó

 

17:00

Bóbita Bábszínház - A bűbájos lakat

Bóbita Bábszínház 1961-ben jött létre Pécsett Kós Lajos vezetésével, s hamar ismertté vált humoros, show-jellegű felnőtt- és gyermekelőadásaival, valamint instrumentális rockzenére készült szöveg nélküli műsoraival. A bűbájos lakat című előadásuk története szerint élt egyszer egy szegény asszony, aki olyan szegény volt, hogy még az egerei is a szomszédba jártak kéregetni. Ennek az asszonynak volt egy fia. Ez a fiú olyan okos volt, hogy túljárt még az ördögök eszén is: elcsente legféltettebb kincsüket, a bűbájos lakatot. Jól is ment a sora ezután a szegény legénynek, még a király lányát is feleségül vette. Ám az ördög sosem alszik!

www.bobita.hu

 

18:00

Vivat Bacchus-koncert

A 2001-ben alakult együttes az évek során bejárta Európát és a világot, hozzájárulva ezzel a magyar bor jó hírének, nemzetközi elismertségének további erősödéséhez. Repertoárjukban fölfedezhető a népi folklóron kívül sok más stílusirányzat is, mint például jazz, blues vagy rock and roll - bordalként! Ez pedig azért lehetséges, mert dalaik túlnyomó része saját szerzemény. Esetenként híres magyar költők boros versei, de főleg saját versek, mesék kerülnek megzenésítésre, hogy a közönség egy új, egészen egyedi és sajátos stílusban megírt dallamvilágba csöppenve kóstolhasson bele a magyar bordal pártatlanul fűszerezett világába.

www.vivatbacchus.hu

 

19:00

Borkóstoló pécsi-villányi, valamint helybéli borokból

 

 

Szeptember 15., péntek, Maribor, Pokrajinski muzej

18:00

Zsolnay – múlt, jelen jövő kiállítás

A Zsolnay Porcelángyár a magyar iparművészet kiemelkedő képviselője. A XIX. század végén és a XX. század elején érte el legnagyobb sikereit, világhírűvé tette az itt dolgozó művészek munkáit és az alkalmazott különleges gyártástechnológiákat is.

A gyár és a márka túlélte a történelem viharait, ma is aktív szereplője a porcelániparnak, sőt, a Zsolnay Kulturális Negyed létrehozásával a Zsolnay márkanév már jól cseng a magyarországi turizmus és a kultúra területén is.

A kiállítás bemutatja a nagysikerű alkotásait, a gyár jelenlegi termékeit, és azokról a kísérletekről is beszámol, amelyek eredményei remélhetőleg hamarosan megjelennek majd a következő évek termékkínálatában. A kerámia remekek mellett tetten érhetők lesznek azok a változások, amelyeket a 2010 Pécs Európa Kulturális Fővárosa év egyik nagyprojektjeként megépült Zsolnay Kulturális Negyed a Gyár gyönyörű épületeinek állapotában és funkcióiban hozott.

A kiállítással a rendezők első számú célja az volt, hogy mindenki számára nyilvánvalóvá tegyék, hogy ennek az ízig-vérig pécsi márkának nem csak múltja, hanem jelene és jövője is van.

A történeti anyag a pécsi Art Deco Galéria gyűjteményéből származik.

 

A programsorozat ingyenes!