Online magyar filmklub: Az ötödik pecsét (Fábri Zoltán, 1976)

Dátum:  május 31.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Barvarska steza 8, 1000 Ljubljana

Májusban, a februárban levetített Két félidő a pokolban (1962) után a Balassi Intézet filmklubjában ismét a magyar film egyik legnagyobb alakjának, Fábri Zoltánnak a filmjét nézhetjük meg. Fábri, aki festőművészként kezdte pályáját, színházi és filmrendezőként tett szert elismertségre. Első – a múlt század ötvenes éveiben forgatott – meghatározó filmjein az olasz neorealizmus és a francia költői realizmus hatása érezhető. Filmes alkotóként egészen a nyolcvanas évek elejéig aktív volt. Műveire, amelyekben rendszerint irodalmi alkotásokat dolgoz fel, radikális formai tökéletesség, az emberi természetről szóló elmélkedés jellemző, és gyakran megjelennek bennük a második világháború motívumai. Az előbb említett alkotóelemeket jól összegzi Az ötödik pecsét (1967), amely a rendező életművének kétségtelenül az egyik legkiemelkedőbb alkotása, és amely a 10. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál fődíját is elnyerte, és ma is minden idők egyik legjobb magyar filmjeként tartják számon.

1944-et írunk, az országban nyilaskeresztes rémuralom dúl. Egy eldugott budapesti kiskocsmában minden este találkozik a kocsmáros, egy órásmester, egy asztalos, egy könyvkereskedő és egy újdonsült fényképész, hogy egy pohár mellett megváltsák a világot. Az iszogatás mentén zajló beszélgetés Hieronymus Bosch egyik fantasztikus festményéről szól, amelyet a kereskedő épp most adott el egy pár darab elsőosztályú húsért, majd az erkölcs és a morál filozófiai kérdéseire terelődik. A beszélgetést a rejtélyes órásmester bolydítja fel, aki egy elgondolkodtató kérdést tesz fel a jelenlevőknek: ha újra születhetnének, mit választanának? Egy rémtetteinek tudatában nem levő diktátor lennének, vagy egy szolga, akit ugyan rettenetes kínokat áll ki, lelkiismerete azonban tiszta marad? A vitát nehéz éjszaka követi, ahol a film második felvonása betekintést ad a szereplők életébe, tetteibe, titkaiba és őszinte gondolataiba. Az órásmester kérdése után senki nem tud nyugodtan aludni, és a következő este ismét összegyűlnek a kocsmában. Ekkor azonban történik valami, ami a társaság tagjait arra kényszeríti, hogy az eddigi filozofálgatást a gyakorlatba ültessék át.

Az ötödik pecsét, Sánta Ferenc azonos című művének feldolgozása, egy három tisztán elkülöníthető felvonásból álló mű. Fábri Zoltán rendezésének minden egyes jelenete tökéletesen átgondolt, a tartalmat illetően pedig mesteri módon adagolja az információkat és sokrétűségében számos mélyen emberi kérdést vet fel, amelyektől a megtekintést követően még sokáig nem tudjuk függetleníteni magunkat.