Magyar filmklub: Saul fia (Nemes László, 2015)

Dátum:  május 14.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Barvarska steza 8, 1000 Ljubljana

A májusi filmklubunk alkalmával Nemes László „Saul fia” című filmjét vetítjük. A dráma a második világháború idején játszódik az auschwitzi koncentrációs táborban. Főhőse Saul Ausländer, aki a magyar Sonderkommandókhoz tartozik, és aki kénytelen részt venni a táborban folyó tömeges gyilkosságban. Egy nap, miközben a krematóriumban végzi munkáját, egy fiú holttestére bukkan, akiben saját fiára ismer. Innentől fogva csak egy célja van: találni egy rabbit, aki elmondja a halottnak kijáró imát, és méltó módon eltemetni a gyermeket.

Nemes László alkotása meghívást kapott a 2015-ös cannes-i fesztivál hivatalos válogatásába, ahol elnyerte a fesztivál nagydíját, a 73. Golden Globe-gála díjkiosztó rendezvényén első magyar alkotásként elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, a 88. Oscar-gálán pedig elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.


A filmet magyar nyelven, szlovén feliratokkal vetítjük.

A vetítés előtt Matevž Jerman filmkritikus, a Slovenska Kinoteka programigazgatóságának munkatársa, a Kraken rövidfilmes egyesület és a FeKK fesztivál társalapítója mutatja be a filmet.