Magyar filmklub: Az Úr hangja (Pálfi György 2018)

Dátum:  október 21.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Barvarska steza 8, 1000 Ljubljana

Pálfi György az újabb generációs magyar rendezők egyik legkiemelkedőbb képviselője. Jellegzetes, ambíciózus és gyakran megosztó műveivel kultuszi követőket szerzett a föld körül. Pálfi filmjei, mint a Szabadesés (2014), a Final Cut: Hölgyeim és Uraim (2012) vagy a hírhedt Taxidermia (2006) mind elismerésre találtak Szlovéniában, így bizonyára októberi filmje is kellemes élmény lesz a ljubljanai premieren megjelenő közönségnek. A rendező új sci-fi filmje: Az Úr Hangja.

A film főhőse; Péter úgy hiszi, apját látta egy titokzatos kolorádói balesetről szóló dokumentumfilmben. Mindez meglepetésként éri, ugyanis apja a 70-es években hagyta el a kommunista hatalom alatti Magyarországot, és azóta nem is hallott róla. Péter Amerikába utazik, ahol megtalálja apját, és annak új családját. A találkozás sok tapasztalatot és leckét hoz mind az apának, mind a fiúnak. Mindeközben a föld lakosai számára kiderül, hogy a néma univerzum megszólalt, és nem vagyunk egyedül.
Az Úr Hangja az azonos című Stanislav Lev novella adaptációja, azonban Pálfi laza megközelítése teret hagy, hogy a film elképesztő filmes nyelven szólaljon meg. A novella töredékes természete számos különleges technikával jelenik meg a vásznon, ezek között: tv show formátumokat, fotográfiát, arhív felvételeket, Skype hívásokat, hallucinált jeleneteket és gyors vágásokat használt a rendező, ezzel változatos, bizarr és szórakoztató tudományos fantáziát, családi drámát és filozófiát alkotva.