Dezső Tamás fotókiállítás megnyitó

Dátum:  augusztus 27.
Időpont: 17:00
Helyszín:  UGM Maribor
Strossmayerjeva ulica 6

Dezső Tamás az önazonosságunkat s annak a folytatását vizsgálja. Mi az a rejtélyes és megmagyarázhatatlan kapcsolat, ami összeköti a személyiségeinket az életben?

Állandóan fizikai változásban vagyunk: az emberi test minden egyes molekulája folyamatosan újakkal van helyettesítve. Folyamatosan változunk intellektuálisan: a gondolkodásmódunk egész életünk során változik. Ha egymás mellé helyezhetnénk a tízéves és az ötvenéves önmagunkat, több lenne a különbség, mint a hasonlóság. Hol van akkor az identitásunk, hogyan nevezhetnénk magunkat mindezen változások ellenére? Az emberiség számára elengedhetetlen, hogy választ találjon ezekre a kérdésekre, ha szuperintelligens mesterséges szereket akarunk létrehozni.

Dezső metaforát talál az emberek számára azokban a növényekben, amelyek ugyanazokból a molekulákból és szerkezetekből állnak, mint mi. Ez az absztrakt párhuzam, a jól megkomponált, kiváló minőségű és rendkívül részletes heterogén képekkel együtt, amelyek egyfajta Wunderkammert alkotnak, segítik a vizsgálatot, hogy kielégítő és alapos legyen.

Egy erdő folyamatosan változik és milliónyi átalakuláson megy keresztül - a levelek változnak, az erdőt alkotó fák csak 100-150 évig élnek -; ennek ellenére még ezer év alatt is ugyanarról az erdőről beszélünk, feltéve, hogy ugyanazon a helyen marad. Hogyan beszélhetünk ugyanarról az erdőről, amikor annak összes molekulája és sejtje sokszor kicserélődött?

A sorozat megközelíti a mikroszkopikus közelséget, nagyobb távolságból indulva. A mikroszkópos fa szegmensek az erdő változását mutatják be a legkisebb szerkezetekben - még mindig egy fa jellemzőit hordozva. Minden növénynek megvan a maga identitása, s a növényfaj még az apró részek alapján is beazonosítható. Mégsem létezik két egyforma növény, még akkor sem, ha ugyanabból a fajból származnak.

A klímaváltozás kapcsán elengedhetetlenné vált, hogy a növényeket jelentőségüknek megfelelően kezeljük, és komoly erőfeszítéseket tegyünk annak érdekében, hogy az emberi identitás mellett megértsük a törékeny növényi lét kérdéseit is.

Virágvölgyi István, kurátor

Életrajz

Dezső Tamás 1978-ban született Budapesten, élete nagy részét itt töltötte. A munkáit világszerte kiállították, s többek között a következő sajtóorgánumokban publikálták: TIME, The New York Times, National Geographic, Harper’s, GEO, Le Monde Magazine, The Sunday Times, PDN, The British Journal of Photography. Az amerikai Robert Koch Galéria és a brit The Photographers’ Galéria képviseli.